Terezín a Jaroměř zahájí opravu šesti poškozených památek příští rok

Zásadní opravy na šesti památkách v havarijním stavu chtějí pevnostní Terezín na Litoměřicku a Jaroměř na Náchodsku, kam spadá pevnost Josefov, uskutečnit hlavně příští rok. Dílčí práce nicméně začnou už letos. Na opravy využijí dotace z ministerstva pro místní rozvoj, které vyhlásí první výzvu v červnu, řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Havarijní program na záchranu památek resortu kultury už funguje.

Peníze v následujících letech budou uvolňovat také Ústecký a Královéhradecký kraj i obě radnice. Mělo by jít asi o pět set milionů korun pro každé město. Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní v následující dekádě 1,2 miliardy korun a resort kultury do roku 2028 počítá s částkou 1,4 miliardy korun.

„Bylo jasné, že pokud se do toho nezapojí více stran, ať už samotná města, kraje, ale i třeba více vládních resortů, tak se nikam nedostaneme,“ sdělil Bartoš. U památek hrozí pády střech. V Terezíně se u Žižkových kasáren už částečně propadla.

Podle Bartoše mohou památky poničit také sesuvy půdy či propady podzemních chodeb. „Zásadní bylo, že jsme našli schéma, které ne úplně vždy v České republice funguje, a to partnerství mezi vládou a jejími resorty, krajem a danou obcí, na jejímž území se památka nachází,“ uvedl. Věří, že v následujících letech se nestane, že by prostředky stát na financování oprav neměl. „Myslím si, že ten závazek bude platit, jsou to významná území,“ dodal.

V objektech mají být sociální služby, byty i kanceláře

Vybudovat byty nadále plánuje Terezín v Žižkových kasárnách, kde by měly být podle starosty Reného Tomáška (RESET) také obchody nebo kanceláře. Ve zbrojnici je naplánované multikulturní zařízení. V objektu vojenské nemocnice bude zřejmě dům pro seniory a v budově proviantního skladu se počítá s prostory pro podnikatele.

Jaroměř už práce připravuje. Letos chce sanovat krovy, zásadní opravy začnou v příštím roce. Objekt bývalé nemocnice by měl sloužit jako sociální zdravotnické zařízení, řekl starosta Jan Borůvka (ANO). Čtvercová kasárna by podle něj mohla sloužit armádě. „Teď se jedná. Pomyslný míček je na straně armády,“ doplnil.

Terezín rovněž plánuje větší stavební úpravy na rok 2025. „Vše by se mělo stihnout do roku 2028, což je limitní pro havarijní program,“ dodal Tomášek.

Ústecký kraj by měl poskytnout asi 400 milionů korun v následujících deseti letech. „Potřebujeme zavázat zastupitelstvo, aby věděli, stejně jako to udělala vláda, že po dobu deseti let sem ty částky půjdou,“ dodal hejtman Jan Schiller (ANO).

Pevnostní města Terezín a Josefov nechal v 18. století vybudovat císař Josef II. jako obranu proti vpádům z Pruska. Šlo o komplexy s rozsáhlým podzemím i složitou nadzemní částí, která sloužila k ubytování vojska i vedení bojů. Ve své době představovala špičkový obranný systém, který ale nikdy nebyl prověřen v boji, protože nepřátelé se mu vyhýbali.

Za druhé světové války se Terezín stal symbolem perzekucí a genocidy, když zde němečtí nacisté zřídili věznici gestapa a židovské ghetto.