Žižkovy kasárny v Terezíně se rozpadají, opravy chce město zahájit ještě letos

Terezín dostane od státu dvě miliardy na opravy (zdroj: ČT1)

V Terezíně spadly další dvě části slavných Žižkových kasáren. V kritickém stavu jsou i jiné historické budovy a opevnění bývalého vojenského města. Po letech vyjednávání má teď ale Terezín šanci na záchranu. Stát přislíbil skoro dvě miliardy korun na zajištění havarijních částí. S pracemi chce město začít ještě letos.

Dvě stě let staré trámy hnijí. Podle statika by mohly spadnout další části objektu. „Ta budova ujíždí směrem doleva do dvorního traktu. Doufáme, že to stihneme zachránit,“ prohlásil starosta Terezína René Tomášek (nestr.).

Armády se v kasárnách střídaly, naposledy objekt užívala československá lidová. Na chodbách ještě leží staré noviny z 22. března 1990. Část, která spadla minulý týden, je nad původní kaplí. „Vidíte krásný kříž, který do dnešních dnů nespadl, takže přežil všechno,“ popsal starosta. 

Terezín sice vypadá jako město, ale počtem obyvatel má blíž k vesnici. Na tom krachovala dřívější jednání o dotacích. Radnice neměla na spoluúčast. Ke slíbeným dvěma miliardám bude potřeba přidat dalších 800 miliónů. „S městem Terezín dlouhodobě jednáme o tom, jak si tu částku rozdělíme. Předpokládáme, že většina půjde za Ústeckým krajem,“ odhaduje radní pro oblast majetku a investic Ústeckého kraje Tomáš Rieger (ODS).

Peníze přitom půjdou i na další objekty v kritickém stavu. Například jedna ze dvou nejstarších střech v Terezíně už také začíná padat. Stejně jako části opevnění, které poškodily opakované povodně.