Vláda schválila plán na obnovu památek v Terezíně a Josefově

Vláda ve středu schválila plán obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín na Litoměřicku a Josefov na Náchodsku. Na záchranu nejvíce chátrajících objektů půjde v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z havarijního fondu ministerstva kultury (MK) a rozpočtů krajů a měst. Dalších až 1,2 miliardy bude v letech 2024 až 2033 směřovat na další rozvoj těchto staveb z nového programu, který připravuje s kraji ministerstvo pro místní rozvoj, řekli ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Peníze ze stávajícího havarijního programu na opravy památek ministerstva kultury i z nového programu ministerstva pro místní rozvoj by měly být k dispozici už v příštím roce,“ řekl Bartoš. Doplnil, že podle zástupců obou měst se již pracuje na projektové dokumentaci. Plánují se první úpravy u šesti vytipovaných objektů, čtyř v Terezíně a dvou v Josefově, kde by přibližně v polovině příštího roku měly začít sanační práce. Následně je podle Bartoše důležité hledat pro každou budovu v pevnosti nějaký budoucí život.

Z havarijního programu ministerstva kultury by mělo na opravy jít 1,73 miliardy korun, Baxa uvedl, že jde o 1,4 miliardy korun ze státních peněz a k nim se přidá 350 milionů korun ze zdrojů kraje a města. „A v programu, který bude stavět ministerstvo pro místní rozvoj, je 1,2 miliardy korun, ke kterým se ještě bude počítat s nějakou spoluúčastí, kterou teprve musíme nastavit. V prvním programu už je částka sečtena, v druhém bude nějaký podíl spoluúčasti,“ řekl Bartoš.

Prostředky z havarijního fondu MK mají podle ministra kultury zastavit destrukci šesti kulturních památek. V Terezíně jsou to Žižkova kasárna, Zbrojnice, Proviantní sklad a Vojenská nemocnice, v Josefově Čtvercová kasárna a Vojenská nemocnice. „Věci zašly příliš daleko. Hrozí pády střech a kusů zdiva, propadají se podzemní chodby,“ řekl Bartoš.

Hledá se budoucí využití

„Díky spolupráci státu, krajů a měst vznikl návrh, který konečně přináší jasnou perspektivu do budoucna. V letech 2024 až 2028 budeme prostřednictvím našeho havarijního programu na záchranu kulturních památek financovat revitalizaci unikátních historických objektů v Terezíně a Josefově. Jde o významné kulturní památky, v Terezíně navíc spojené s dramatickými událostmi a osudy mnoha lidí, na které nesmíme zapomenout. Jsem velmi rád, že tento dluh historické paměti můžeme splatit,“ řekl Baxa.

Podle Bartoše by v Terezíně a Josefově měly vzniknout stálé skupiny odborníků, které budou spolupracovat s kraji i ministerstvy a hledat budoucí využití pevnostních měst. Problém byl dlouhodobě neřešený a obce či města, která převzala objekty od armády, nikdy neměly peníze na to, aby je ze svých prostředků udržovaly či dokonce rekonstruovaly, řekl ve středu.

Pevnostní města Terezín a Josefov nechal v 18. století vybudovat císař Josef II. jako obranu proti vpádům z Pruska. Šlo o komplexy s rozsáhlým podzemím i složitou nadzemní částí, která sloužila k ubytování vojska i vedení bojů. Ve své době představovala špičkový obranný systém, který ale nikdy nebyl prověřen v boji, protože nepřátelé se mu vyhýbali. Za druhé světové války se Terezín stal symbolem perzekucí a genocidy, když zde němečtí nacisté zřídili věznici gestapa a židovské ghetto.