Cestu z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna komplikuje další etapa sanace skal

Začala další etapa sanace skal a svahů nad silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna (zdroj: ČT24)

Cesta do největšího krkonošského střediska je v současnosti komplikovaná. Stavbaři se totiž po čtyřech letech vrátili k sanaci skal nad silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Masivy jsou zvětralé a odpadají skalní úlomky, které ohrožují řidiče.

Sanace se týká přibližně pěti set metrů dlouhého úseku skalního svahu nad Herlíkovicemi, do silnice už padaly úlomky skal. Těžká technika i horolezci se zde snaží odstranit pařezy a části masivu, které hrozí zřícením.

„Osobně jsem tomu byl několikrát svědkem, kdy i při jarním tání zvětralá skála spadne,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi starosta Vrchlabí Jan Sobotka (STAN).

Motoristé mířící do Špindlerova Mlýna si až do konce října musí na jediné přístupové cestě vystačit s jediným jízdním pruhem. Jde o podobnou situaci jako před čtyřmi lety o pár kilometrů výš, kde bylo nutné zpevnit žulové bloky uprostřed letní sezóny.

U Herlíkovic stavbaři zajistí očištěný masiv pomocí ocelových sítí a gabionových, až čtyři metry vysokých zdí. Krajská investice za necelých 40 milionů korun není na cestě do největšího krkonošského střediska poslední, už teď se počítá s podobným zásahem v oblasti nad Hájenkou.