Konec obřích plyšáků a vlezlých bublin. V úterý už v Praze padaly první pokuty

Události: V Praze už platí omezení buskingu (zdroj: ČT24)

V Praze od úterního rána platí vyhláška o pouličním umění, podle které v centru města nesmějí vystupovat lidé v kostýmech pand, krtků a dalších zvířecích maskotů. Omezení se týká třeba i bublinářů a na její dodržování dohlížejí strážníci.

Prvním pokutovaným byl muž v kostýmu postavičky Mickey Mouse. Ještě v pondělí na Staroměstském náměstí vystupovat mohl, ve úterý už ne. O změně podle svých slov nic nevěděl.

„Pandy, gorila, Mickey Mouse, to všechno je organizované z ciziny. To jsou občané z Ukrajiny, Ruska. Někdo je do toho oblíkne, dá jim jenom nějaké informace, kde se mají pohybovat, ale už ne, kde je to zakázané,“ vysvětluje Miroslav Stejskal z městské policie.

Během první kontrolní hodiny museli strážníci řešit dva incidenty, v případě převleku padla i pokuta tisíc korun. Druhý muž, který plánoval hrát na náměstí na skleničky, pokutu zaplatit odmítl. Nakonec i on musel prostor opustit, kvůli nezaplacení pokuty ho navíc čeká správní řízení.

Problémy musely hlídky řešit i na dalších místech v centru metropole, například v Mostecké ulici u Karlova mostu. Magistrát věří, že pokuty buskery od porušování zákona odradí. „Ty, které jsme se snažili eliminovat, což jsou všechna ta plyšová zvířata, tam si myslíme, že je možné, že se s tou vyhláškou budou ještě sžívat,“ připouští radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě).

  • Vyhláška zakazuje „vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her“ a „vystoupení v převlecích svými rozměry zjevně přesahujícími proporce dospělého člověka“. Zakázána jsou také vystoupení, která nepřiměřeně ruší hlukem, pachem či znečišťováním. Vytváření bublin nebo použití aerosolových rozprašovačů jsou uvedena jmenovitě. Nově vystupující nesmí omezovat průchod chodců, vstup do budov a ke vchodům do metra.
  • Vyhláška stanovuje podmínky a místa, kde je možné busking provozovat. Zakazuje ho ale například na místech, kde se nějaká akce už koná. Zakázáno je pouliční umění také na hřbitovech, u zdravotnických zařízení, dětských hřišť a škol v době vyučování nebo u kostelů. Vyhláška nezahrnuje Karlův most, který podléhá vlastním pravidlům.
  • Pouličním umělcům, kteří vyhlášku nebudou respektovat, hrozí pokuta až deset tisíc korun.