Praha schválila vyhlášku, která omezuje pouliční umělce

Pražští zastupitelé schválili vyhlášku, která od března omezuje pouliční umělce v hlavním městě. Tzv. buskeři nebudou smět hrát na dudy nebo bubny, zakázány budou i elektrické zesilovače nebo vystoupení se zvířaty. Vyhláška také stanovuje, že budou moci umělci na každém břehu Vltavy hrát jen hodinu: v sudé hodiny na pravém a v liché hodiny na levém.

Vyhláška stanoví i seznam míst, kde je pouliční umění zakázáno úplně nebo bez hudebních vystoupení. Oproti stávající úpravě přibylo náměstí I. P. Pavlova, Jugoslávská ulice a Tylovo náměstí v Praze 2. Zároveň zavádí hranici 25 metrů od křížení a ústí těchto ulic, kde zákaz také platí.

Už loni město zakázalo zpěv či hru na hudební nástroje v Celetné ulici, na Hradčanském náměstí a v Husově, Jilské nebo Karlově ulici. Naopak tzv. tiché umělecké činnosti, jako je pantomima, jsou povoleny.

Doba produkcí je stanovena od 09:00 do 21:00. Nově také vyhláška zakazuje hrát u škol, vystupování tam bude možné jen o víkendu, státních svátcích nebo v době školních prázdnin.

Tiché, nebo hlasité nástroje?

Problémový je hlavně soupis hudebních nástrojů, které vyhláška zakazuje. „Při pouliční umělecké veřejné produkci je taktéž zakázáno používat bubny, jiné hlasité hudební nástroje či předměty, jsou-li použity namísto hudebních nástrojů, nebo dechové nástroje vydávající vysoké tóny, zejména dudy, pikoly nebo hoboje. Žesťové a jiné hlasité nástroje, které to umožňují, zejména saxofony, lze při pouliční umělecké veřejné produkci používat výhradně s tlumičem zvuku,“ píše se v návrhu vyhlášky.

Podle buskerů ale mohou být všechny nástroje hlasité či tiché podle toho, jak se na ně hraje. Právě konkrétní soupis nástrojů kritizovali zastupitelé za TOP 09: „Mám vážnou obavu z toho, že bude docházet k častým konfliktním situacím mezi strážníky a buskery,“ řekl v diskusi zastupitel Lukáš Manhart (TOP 09). Jeho stranický kolega Petr Prchal v nadsázce doplnil, že bude nutné strážníky ze znalosti nástrojů přezkoušet.

„Hlavní problém vyhlášky je v tom, že kombinuje rozumné restrikce, kdy je každá sama o sobě prospěšná, ale dohromady likvidují pouliční umění,“ uvedla zastupitelka Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Naopak podporu jí vyjadřovali zastupitelé z Prahy 1, která je negativními dopady buskingu, zejména hlukem, postižena nejvíce.