Požár u elektrárny na Sokolovsku se už nešíří, okolnosti vyšetřuje policie

Požár skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku se už nešíří, zásah proti němu ale bude pokračovat i v neděli. Hasičům se i díky leteckému hašení podařilo dostat oheň pod kontrolu, podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala však ještě nejde o dohašování. Zásah začal v pátek večer a jde o jeden z nejzávažnějších požárů za poslední dobu v Karlovarském kraji. Na pomoc přijely jednotky z Ústeckého a Plzeňského kraje, v sobotu odpoledne pak pomoc poskytli i hasiči z Libereckého a Středočeského kraje.

Dopoledne požár začaly hasit i dva vrtulníky, vodu nabíraly v jezeře Medard, informoval mluvčí Martin Kasal. Stále platí zvláštní stupeň požárního poplachu. Případ si převzali kriminalisté a prošetřují možný přečin poškození cizí věci se škodou nad deset milionů korun. Firma, které skládka patří, neví, co požár způsobilo, její lidé s technikou a na pokyn hasičů pomáhají s likvidací požáru.

Požární vodu na místo dopravují kromě cisteren také velkokapacitním čerpadlem z blízkého odkaliště. Od noci je na místě chemická laboratoř, která měří zplodiny hoření v ovzduší. Ani v noci, ani v ranních hodinách nebyly naměřeny zvýšené koncentrace. Je nasazeno 72 kusů požární techniky.

Události: Požáry na Sokolovsku a na Příbramsku (zdroj: ČT24)

„Událost si kolem 12:00 převzali od hasičů kriminalisté a zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci ve čtvrtém odstavci, což je škoda nad deset milionů,“ uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Churáňová. Škoda by se měla pohybovat nejspíš ve vyšších desítkách milionů korun a je podezření na cizí zavinění. Informace o možné závadě na drtičce, kterou uvedla Česká televize, policie ani hasiči nepotvrdili. „Okolnosti a příčinu požáru prověřujeme,“ sdělila Churáňová.

Kouř byl i po poledni stále viditelný z mnoha kilometrů. Policie uzavřela všechny cesty k areálu a odklání vozidla. „Řídí tam dopravu a do míst pouští jenom ty, kteří tam bydlejí nebo pracují, aby se zachovala průjezdnost pro záchranné složky,“ řekla mluvčí.

Na místě bylo už v pátek před půlnocí šestnáct jednotek hasičů s 29 kusy zásahové techniky a chemická laboratoř na měření zplodin ve vzduchu. Hasiči už dříve obyvatelům v okolí doporučili nevětrat.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná, která elektrárnu v roce 2016 koupila od ČEZu. Skládka pražců leží sice na pozemcích Sokolovské uhelné, ale je pronajata soukromé firmě Waste Solutions, řekla mluvčí Sokolovské uhelné Jana Pavlíková. Sokolovská uhelná nicméně při likvidaci požáru poskytuje součinnost.