Hygiena rozdala první pokuty účastníkům zahájení MFF Karlovy Vary za nenošení roušek

Část lidí, kteří neměli na zahájení letošního karlovarského filmového festivalu nasazené respirátory nebo nanoroušky, dostala již od hygieniků pokutu. Na dotaz České televize to uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková. Zahájení festivalu proběhlo 20. srpna ve Velkém sálu hotelu Thermal a účastnilo se ho téměř dvanáct set lidí. Podle Zajíčkové šetření stále pokračuje.

„Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje již ztotožnila část fyzických osob, které se účastnily zahajovacího večera 55. ročníku MFF Karlovy Vary, a došlo k uložení několika sankcí ztotožněným fyzickým osobám,“ uvedla pro ČT Zajíčková s tím, že kvůli neveřejnosti řízení nemůže říct, o koho konkrétně šlo, a nemůže uvést ani počet lidí, kteří pokutu dostali. 

Podle Zajíčkové nelze v současné době ani uvést, kolik přesně museli zatím někteří účastníci za porušení pravidel zaplatit. „Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje má ustálenou praxi ohledně výše sankcí za tento konkrétní přestupek, která se pohybuje v rozmezí od 500 do 3000 korun,“ popsala alespoň obecný postup hygieny.

Karlovarští hygienici začali zahájení festivalu prošetřovat, protože podle platného opatření ministerstva zdravotnictví musí všechny osoby ve vnitřních prostorách staveb nosit ochranu dýchacích cest. „A to i v případě, jde-li o diváky přítomné na koncertech a jiných hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých přestaveních,“ připomněla již dříve Zajíčková. Povinnost se nevztahuje na dobu nezbytně nutnou ke konzumaci jídla a pití.

Většina z dvanácti set účastníků zahajovacího ceremoniálu ochranu dýchacích cest neměla. Hygienická stanice podle dřívějších informací serveru iRozhlas musela účastníky, kteří pravidla porušili, nejprve identifikovat.

Pořadatelé festivalu se omluvili

Na absenci ochrany dýchacích cest u hostů upozornil na Twitteru epidemiolog Rastislav Maďar i některá média. „Když máte jít příkladem ostatním, ale nějak to nevyjde. Když máte ukázat, že jsme v tom všichni společně, ale zase nic,“ komentoval Maďar na Twitteru záběr na publikum v hotelu Thermal, na kterém většina lidí neměla respirátor.


Mezi účastníky zahajovacího ceremoniálu byl i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten poté vyjádřil lítost nad tím, že většina lidí neměla při zahajovacím ceremoniálu respirátor. On s manželkou ho podle svých slov měli.

„Možná u té první zahajovací projekce to nebylo úplně ideální, ale pak jsem se účastnil standardních filmových projekcí, byl jsem asi na dvou nebo na třech filmech, a musím říci, že prakticky všichni měli nasazený respirátor v průběhu představení,“ řekl v srpnu Vojtěch.

Pořadatelé filmového festivalu se za porušení pravidel omluvili. „Jsme si vědomi, že během slavnostního zahájení MFF Karlovy Vary došlo bohužel z části k nedodržení nařízení ministerstva zdravotnictví o povinném zakrytí dýchacích cest respirátory nebo nanorouškami,“ uvedli.

„Vzniklá situace nás mrzí, protože jsme ve spolupráci s odborníky a Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary připravili rozsáhlý systém bezpečnostních opatření a jeho součástí byla i informační kampaň týkající se podmínek návštěvy festivalových představení,” uvedli na svém webu s tím, že návštěvníci byli před zahajovacím večerem i v jeho průběhu upozorňováni na podmínku používání respirátorů či nanoroušek.