Zetor jezdí po polích už 75 let. Sedl si do něj i Gagarin nebo Che Guevara

Tradiční značka české zemědělské techniky Zetor slaví 75 let. Práce na prvních strojích začaly hned po válce. Společnost od počátku své existence vyrobila 1,3 milionu traktorů. Většinu exportovala do více než 130 zemí světa. Překonala ekonomické problémy na přelomu tisíciletí, hromadné propouštění před dvěma lety i poslední pandemický rok.

Brněnská Zbrojovka měla v roce 1945 za úkol vyrobit traktor pro Československo. V 70. letech pak přišlo rozhodnutí, že se tato zemědělská technika bude vyrábět pouze v Brně. V roce 2002 se vlastníkem se stal HTC Holding a značku tak zachránil před bankrotem.

Brněnským stříbrem je tak Zetor už 75 let. Celý profesní život se mu věnoval Miloš Šubr, do firmy nastoupil v roce 1978. „Okolo traktorů jsem vyrůstal už jako malý kluk,“ řekl. Už tehdy s jejich výrobou pomáhal. „Testujete nové stroje, co spadnou z linky, seřizujete je,“ vysvětlil.

Jako první se v roce 1946 vyráběl model 25, který měl nízkou hmotnost. Postupně přibyly kabiny, bezpečnost a stroje nabyly větších rozměrů. Do výroby se přijely podívat i některé známé osobnosti. Zetory si prohlédl třeba Jurij Gagarin a Che Guevara. 

Ernesto Che Guevara na Zetoru v Brně v říjnu 1960
Zdroj: Emil Bican/ČTK

I výrobu traktorů postihla pandemie

Možnost přesvědčit se o vývoji traktorů v čase obvykle nabízí Zetor Galerry, teď je však kvůli pandemii nepřístupná. Všechny plánované oslavy a akce se tak přesouvají do on-line prostředí nebo se odkládají.

„Pro mě je to hrdost, závazek. Cením si toho, že tu můžu pracovat. Je to spousta generací, velké množství lidí, kteří se podíleli na té tvorbě. Vyplatí se zastavit, dostatečně to oslavit,“ popsal výkonný ředitel Zetor Tractors Marián Lipovský.

Oslavovat bude i víc než jen výročí firmy. I tady zanechala pandemie rány, na jaře se výroba prakticky zastavila, postihlo to i diskutovanou zakázku do Ruska. Teď už se situace na trzích zase pomalu zlepšuje a v Zetoru věří v nové zakázky. S novým logem, stránkami a snad i výstavou věnovanými právě výročí.