V Brně odhalili Lavičku Václava Havla. K vidění byla i část Zahradní slavnosti

Lidé v Brně se od soboty můžou posadit na Lavičku Václava Havla. Brněnský magistrát ji slavnostně odhalil na čtvrté terase Kapucínských teras, a to i za účasti herců z Divadla Husa na provázku. Ti na místě předvedli krátkou ukázku z Havlovy Zahradní slavnosti. Lavička vyšla celkem na 300 tisíc korun.

Slavnostní akce začala v sobotu dopoledne. Vedle samotného odhalení lavičky se konal i malý happening v podání Divadla Husa na provázku. „Režíruje to Anna Davidová a tento malý happening vychází částečně z Havlovy Zahradní slavnosti,“ řekla už dříve mluvčí divadla Alžběta Nagyová.

Divadlo je se jménem Václava Havla spjaté, v minulosti uvedlo několik jeho her, k exprezidentovým nedožitým kulatým narozeninám pořádalo i festival Málo bylo Havla!

Akce byla symbolicky naplánovaná na den, kdy by bývalý prezident oslavil své 83. narozeniny.  Náhodně nebyla vybraná ani lokalita, kde lavička stojí. Místo totiž navazuje na Uličku Václava Havla. 

 „Zároveň jde o prostranství, kde se v osmdesátých letech hrály některé Havlovy hry a i po jeho smrti se tu konaly různé vzpomínkové happeningy,“ vysvětlila z místa redaktorka ČT Barbora Blažková.

Lavička vznikla podle návrhu Bořka Šípka a je na ní použito více materiálů. Podle Radky Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu je Brno třicáté místo na světě, které se lavičkou přihlásí k odkazu prvního porevolučního československého prezidenta. Lidé si na ni můžou sednout například ve Washingtonu, Oxfordu nebo například v Tel Avivu. Další by měla stát v budoucnu ve Zlíně. 

Realizace lavičky vyšla na 300 tisíc korun.