Ve Zlíně zbudují lavičku Václava Havla. Město na ni přispěje

Zlínští zastupitelé schválili ve čtvrtek poskytnutí 40 tisíc korun na lavičku Václava Havla. Peníze poputují Nadaci Most k domovu Zlín, která pořízení lavičky plánuje. Radní už dříve iniciátorům sdělili, že jejich záměr vítají. Podle primátora Jiřího Korce (ANO) se město k lavičce Václava Havla hlásí a ke Zlínu patří. Ve Zlínském kraji už je jedna taková lavička v Kroměříži.

Primátor Korec připomněl, že Havel ve Zlíně pobýval u svého dědečka Huga Vavrečky, bývalého diplomata a jednoho z ředitelů Baťových závodů. „Řešili jsme, že bychom lavičku umístili sami, ale vzhledem k vysokým nákladům na pořízení lavičky v konceptu, který je, jsme od toho ustoupili,“ uvedl Korec.

Dodal, že město s iniciátory spolupracuje, pomáhalo například s výběrem vhodného místa. Na lavičku přispívají občané i různé instituce. Umístěna bude v dolní části Gahurova prospektu, který stoupá k Památníku T. Bati. Slavnostně bude odhalena 14. listopadu.

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných zesnulému prezidentovi. Má podobu dvou křesel spojených kulatým stolkem. Středem prorůstá kmen stromu. První lavička vznikla ve Washingtonu, další jsou v Dublinu, Barceloně, v Praze, Českých Budějovicích, Hradci Králové nebo Brně.