Slováci mají svou první lavičku Václava Havla, v Košicích ji odhalili exprezidenti Walesa a Schuster

V Košicích ve středu slavnostně odhalili lavičku Václava Havla. Metropole východoslovenského regionu tak bude vůbec prvním slovenským městem, kde se toto místo k posezení objeví. Na slavnostní akt upozornil na svém twitterovém účtu bývalý ministr kultury Daniel Hermann (KDU-ČSL).

Slavnostního odhalení se kromě Hermanna zúčastnili i Karel Schwarzenberg (TOP 09), bývalý polský prezident Lech Walesa, bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster a zastupující primátor Košic Martin Petruško.

„I přes smutnou realitu našich současných politických poměrů zůstávají ideje Listopadu 1989 i česko-slovenské vzájemnosti živé. Svoboda a odpovědnost, ideály let 1918 i 1989, zůstávají i dnes platné,“ uvedl Hermann.

„Tak, jak u této lavičky budou sedávat lidé, jsme s Havlem často seděli a hovořili o boji za svobodu v našich zemích,“ zavzpomínal někdejší vůdce protikomunistického hnutí Solidarita a bývalý polský prezident Lech Walesa. „Spolu s Václavem jsme bojovali o to, abychom byli všichni svobodní. Tuto svobodu jsme vám zanechali a podívejte se, jak jste s ní naložili,“ apeloval na zamyšlení lidí nad současnou situací v Evropě Walesa podle webu kosicednes.sk.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lavička Václava Havla, anglicky Havel's Place, je projekt pamětních míst věnovaných bývalému československému a českému prezidentovi. Jedná se o dvojice křesel spojených kulatým stolem, jehož středem prorůstá kmen stromu. Autorem námětu je Bořek Šípek.

Kromě mnoha českých měst ji mají i v Portlandu, Lisabonu, Tel Avivu, Oxfordu, Filadelfii, Barceloně, San Servolu u italských Benátek nebo v hlavním městě USA Washingtonu.