Pro ticho věřících i povyk dětí. V Hustopečích se během přestavby školky učí v kostele

Až o padesát dětí víc může po rekonstrukci přijmout jedna z hustopečských mateřských škol. Kvůli opravám budovy hledali zaměstnanci náhradní prostory. Zázemí bude mít školka v suterénu kostela svatého Václava v Hustopečích pravděpodobně až do konce kalendářního roku. Projekt bude stát téměř 37 milionů korun.

Každý den teď do kostela chodí děti z mateřské školy v Hustopečích, dočasně tady mají náhradní zázemí. „Prostory jsou určeny pro veřejnost a pro děti, tak ty úpravy nebyly až tak složité. Pouze jsme museli zohlednit hygienické požadavky. Nechali jsme tu položit koberec a vymalovali jsme,“ popsala ředitelka Mateřské školy U Rybiček Ivana Kouřilová.

Do kostela se i s vybavením přestěhovali za tři týdny. „Děti se přizpůsobily. Když vidí velký prostor, tak jsou naprosto spokojené, i tady se to potvrdilo. Úplně nejlepší je spaní na podiu,“ přiblížila učitelka Alena Kovaříková. Postaráno je také o stravování. Obědy a svačiny tam vozí kuchařky připravené z jejich kmenové školky, kde teď budou ještě přibližně půl roku pracovat dělníci.

Kapacita mateřských škol v Hustopečích
Zdroj: ČT24

Město totiž dlouhodobě balancuje na hraně kapacit v místních školkách. „Má vzniknout nástavba, ve které budou dvě třídy pro 24 dětí. Jedno z oddělení je přizpůsobené tak, aby mohli přijímat i děti mladší tří let,“ uvedl starosta Bořivoj Švásta (Zelení).

V náhradních prostorách bude školka fungovat do konce června. Během letních prázdnin budou děti chodit do tříd do druhé hustopečské mateřské školy. Zpátky pod kostel se vrátí v září a zůstanou v něm do konce roku, kdy by měla být nástavba hotová.