Policie obnovila stíhání dvou lidí v souvislosti s kauzou přidělování městských bytů v Brně

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) znovu stíhá dva lidi v souvislosti s kauzou přidělování městských bytů v Brně. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci o tom informovala Petra Lastovecká. Jde o část případu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Trestní stíhání NCOZ obnovila poté, co ho v únoru zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství.

„Policejní orgán Policie ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování, v trestní věci, která souvisí s přidělováním městských bytů v Brně, opětovně zahájil trestní stíhání dvou fyzických osob,“ uvedla státní zástupkyně Lastovecká.

Obviněné policie stíhá pro zločin přijetí úplatku. Jednoho z nich pak také pro účast na organizované zločinecké skupině a zneužití pravomoci úřední osoby.

Původní trestní stíhání zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství v únoru na základě stížnosti obviněných. „Trestní stíhání bylo aktuálně zahájeno pro totožné skutky. V případě jedné osoby s nezměněnou právní kvalifikací, u druhé osoby došlo k nepatrnému upřesnění právní kvalifikace,“ sdělila nyní Lastovecká.

Konkrétní jména nejsou známá

Pro ČT následně upřesnila, že jde o část případu, kvůli kterému zasahovala policie v Brně 4. října 2022. Policie tehdy vyslechla 30 lidí, provedla 28 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Obvinila celkem osm lidí, dva z nich později soud poslal do vazby, zbylí byli stíháni na svobodě. Lastovecká uvedla, že stejný počet osob je stíhaný i nyní, ke konkrétním jménům se ale zastupitelství nevyjadřuje.

Server Česká justice napsal, že NSZ v této části kauzy v únoru zrušilo stíhání bývalého pracovníka správy nemovitostí v Brně-středu Radima Suchánka a bývalé asistentky v realitní kanceláři Kateřiny Pospíšilové.