Neplatili nájem, bývalý sovětský areál v Brně ale využívali. Ruská firma spor se státem za pět milionů urovnala

Diplomatický servis stáhl žalobu na ruskou společnost Techmaš-Brno. Ta dosud neplatila za využívání někdejšího sovětského areálu na státním pozemku v brněnských Žabovřeskách, nyní ale Rusové zaplatili bezmála pět milionů korun, a spor tak skončil dohodou.

Dohoda o narovnání je zveřejněna v registru smluv, podle ní měla společnost Techmaš-Brno zaplatit Diplomatickému servisu (příspěvkové organizaci ministerstva zahraničí) 4,96 milionu korun. Městský soud v Brně teď řízení zastavil.

„Mohu potvrdit zpětvzetí žaloby, ke kterému došlo s ohledem na mimosoudní jednání, jehož výsledkem bylo uzavření dohody o narovnání,“ uvedl na dotaz ČT Robert Soják z Diplomatického servisu.

Organizace zažalovala ruskou společnost Techmaš-Brno letos v březnu. Požadovala zaplacení bezmála šest milionů korun za využívání státních pozemků, na kterých stojí budovy postavené Sovětským svazem v někdejším Československu.

Firma státu neplatila nájem, pozemky přitom sama pronajímala dál

Budovy původně vlastnila ruská společnost Techmašexport, později je převzala její dceřiná firma Techmaš-Brno. Za užívání pozemků ale státu neplatila žádné nájemné. Sama přitom za komerční pronájem inkasuje ročně milionové částky, jak vyplývá z jejích veřejných účetních závěrek.

Nejde o jediný soudní spor Diplomatického servisu o nemovitosti po Sovětském svazu. Obvodní soud pro Prahu 5 řeší žalobu české organizace na firmu SSR-Simply Service Rent kvůli areálu v pražských Stodůlkách. I v tomto případě probíhá podle Sojáka mimosoudní jednání. O výsledku by podle něj mělo být jasno v řádu měsíců.