Olomoucká nemocnice zbourala bývalý areál armády. Díky získaným pozemkům se může v budoucnu rozšířit

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) dokončila demolici armádních budov a úpravu terénu na pozemcích v sousedství areálu. Bezmála tříhektarovou plochu chce zpřístupnit veřejnosti a později by se o tyto pozemky mohl rozrůst i samotný areál nemocnice. Bývalé armádní objekty nemocnice získala loni od Úřadu práce ČR a teď o dalším využití jedná s magistrátem.

Během uplynulých čtyř měsíců dělníci v areálu zbourali bývalou ubytovací budovu, dílnu, kotelnu s komínem, vrátnici, správu budov i skleník. Všechny nemovitosti byly už dlouhou dobu nevyužívané a byly ve špatném technickém stavu. V rámci prací za bezmála deset milionů korun byl také zarovnán terén, původní komunikace zůstaly zachovány. 

„Demolice všech bývalých vojenských objektů včetně následných zásypů a terénních úprav je už ukončena. V současné době zajišťujeme vymazání zbouraných budov z katastru nemovitostí a zároveň vedeme jednání s magistrátem o možnosti a podmínkách zpřístupnění areálu veřejnosti,“ řekl vedoucí odboru investic FNOL František Valíček.

Jedna z budov bývalého areálu Armády ČR v Olomouci
Zdroj: Fakultní nemocnice Olomouc

Olomoucká radnice je nápadu zpřístupnit areál veřejnosti nakloněna. „Po úpravách vznikl nový kultivovaný prostor. Bylo by škoda nechat areál, který teprve najde rozvojové využití pro potřeby FN Olomouc, uzavřený,“ řekl primátor Olomouce Mirek Žbánek (ANO). 

Dříve útočiště vojáků, později drogové doupě

Fakultní nemocnice získala celý areál loni na podzim. Jde o pozemky, které se nachází v těsné blízkosti nemocničního areálu mezi ulicemi Hněvotínská, Mošnerova a Profesora Fuky. Chátrající kasárny, ve kterých před rokem 1989 pobývali sovětští vojáci, využívali v posledních letech narkomani a lidé bez domova. 

V budoucnu by nově získané pozemky mohla nemocnice využít pro další rozvoj, i když v nejbližších několika letech se o výstavbě nových objektů neuvažuje. Pozemek zatím nemocnice zatravnila a mohli by ho využívat lidé, kteří bydlí v okolních bytových domech. 

Je to poslední možnost, kam se nemocnice bude moci rozvíjet. V budoucnu bude tento pozemek určen pro následnou péči a pro přesun kliniky zubního lékařství z centra města do areálu fakultní nemocnice.
Roman Havlík
ředitel Fakultní nemocnice Olomouc

V nejbližší době se chce vedení fakultní nemocnice zaměřit hlavně na rekonstrukci a dostavbu nejstarší budovy v areálu, kterou je takzvaný Franz Josef. Včetně projektové přípravy mají práce zabrat čtyři až pět let. 

  • Jde o největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnici v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a téměř 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. Nemocnice patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.