Na Brněnsku vykolejil vlak. Hasiči z něj evakuovali 150 lidí

Mimořádná zpráva: V Tišnově u Brna vykolejily dva vagony rychlíku (zdroj: ČT24)

V Tišnově na Brněnsku vykolejily ve čtvrtek po deváté ranní poslední dva vagony rychlíku Vysočina jedoucího z Prahy do Brna. Vozy se ale nepřevrátily. Z vlaku hasiči evakuovali 150 lidí, událost se obešla bez zranění. Provoz se na trať vrátí pravděpodobně v pátek.

Záchranná služba původně poslala na místo čtyři posádky včetně vrtulníku. „Je to ale bez zranění. S cestujícími jsme komunikovali a nikdo nebyl ve stavu, že by vyžadoval naše ošetření,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Podle mluvčí Českých drah Gabriely  Novotné by měl být v pořádku i strojvedoucí.

Trať z Tišnova do Řikonína je zavřená. „Po celý den musí cestující počítat s komplikacemi a přestupy na náhradní autobusovou dopravu. Největší komplikace bude představovat nakolejení vozu a oprava trati,“ popsala drážní mluvčí Novotná.

Původně se očekávalo zprůjezdnění ještě ve čtvrtek, nejdříve ale vlaky místem projedou až v pátek. „Je hodně poškozená, kolejový svršek plus trakční vedení, zabezpečovací zařízení a drážní vozidla Českých drah. Hledáme nouzovou cestu, jak zprovoznit trať co nejdříve,“ uvedl vrchní inspektor Správy železnic Miroslav Matuš.

Vykolejené vagony vlaku v Tišnově
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Inspektoři vyšetřují příčinu nehody

Mluvčí policie Bohumil Malášek uvedl, že vlak jel z Prahy a Havlíčkova Brodu směrem na Brno a mezi přejezdem v Předklášteří a tišnovským nádražím vykolejil. V místě je podle mluvčího Správy železnic Marka Illiaše výluka, vlak jí měl projíždět sníženou rychlostí.

„Při průjezdu výhybkou došlo k vykolejení. Drážní hasiči se snaží vozy dát zpět na koleje. Až se tak stane, zkontrolujeme stav výhybky. Příčinu vyšetřujeme. Výši škody zatím neznáme. Určí se, až budou vlaky pryč a zkontrolují se podvozky a také výhybka,“ uvedl Illiaš. 

V Tišnově vykolejil vlak
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Podle Novotné zatím nic nenasvědčuje tomu, že by byla příčina na straně Českých drah. „Potřebujeme vyloučit buď technickou závadu, nebo selhání lidského faktoru,“ uvedl řekl Matuš. Pracují podle něj s oběma verzemi. Trať vedoucí přes Vysočinu není hlavním koridorem, ten vede přes Pardubice a Českou Třebovou. 

Škoda na vlaku činí podle odhadu tři miliony korun, řekl ČTK mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Podle něj teprve v pátek budou moci místem projet vlaky, avšak po jiných kolejích a s dieselovými motory, protože na dotčené koleji je poškozená výhybka a také trakční vedení. „Oprava potrvá několik dní,“ uvedl Illiaš.

Nehod na železnici přibývá

V posledních týdnech se stalo na železnici více nehod. Nejtragičtější byla červencová srážka vlaků u Perninku na Karlovarsku, při které zemřeli dva lidé a více než 20 se zranilo.

Další tragická nehoda se v polovině července stala u Českého Brodu, kde osobní vlak narazil do zadní části nákladního expresu. Při nehodě zemřel strojvedoucí.

Před dvěma dny se zase v Jihlavě srazil nákladní vlak s lokomotivou. Nikdo se nezranil, vznikla ale škoda přes sedm milionů.