Obchvat má z Kaplice odvést desetitisíce kamionů. Dělníci začali s jeho stavbou

V Kaplici na Českokrumlovsku začala stavba závěrečného úseku obchvatu města. Navazuje na první etapu, kterou stavbaři vybudovali v letech 2013 a 2014. Řidiči by mohli jezdit po celém obchvatu v polovině roku 2026. Komunikace dlouhá přes jeden a půl kilometru povede mimo zastavěné území Kaplice, a desetitisíce aut včetně těžkých nákladních vozidel tak nebudou jezdit přes historické centrum. Omezení v dopravě kvůli stavbě zpočátku žádné nebude.

Podle starosty Radka Ježka (Děti Kaplice) nyní týdně projede přes centrum na 30 tisíc vozů. „Ty totiž ve směru na Blansko a Benešov nad Černou přímo projíždějí přes náměstí, úzkými uličkami, zhoršují kvalitu bydlení, ohrožují cyklisty a děti, které tam chodí do školy,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Protože se staví zcela nový úsek, žádná dopravní omezení v prvních fázích stavby nebudou, řekl mluvčí Jihočeského kraje David Hocke. Nová silnice se dvěma pruhy bude široká sedm metrů, její součástí budou i dva mosty. Půjde o přeložku silnice II/154. Úsekem by se mělo jezdit maximální rychlostí 70 kilometrů v hodině.

Náklady přesáhnou 216 milionů korun

Trasa navazuje na už dokončenou první etapu a vede po východním okraji města, přechází nad silnicí II/158 v ulici Pohorská, pokračuje mezi řekou Malší a firmou GMA Stanztechnik Kaplice a dále povede přes louku až k tréninkovému fotbalovému hřišti. Následně se za řekou a jezem Mlžina napojí na silnici ve směru na Blansko.

Úsek bude stát 216,5 milionu korun s DPH. Jihočeský kraj zaplatí 210 milionů korun, z čehož evropská dotace pokryje 200 milionů korun. Zbylých šest a půl milionu korun uhradí město Kaplice.