Inspektoři už mají první data z kontroly u heřmanické haldy. Teď chystají další kroky

Události v regionech: Vývoj kolem heřmanické haldy (zdroj: ČT24)

Česká inspekce životního prostředí zná první výsledky šetření na heřmanické haldě v Ostravě. Zveřejňovat je ale zatím nechce. Státní podnik Diamo však uvedl, že navezený materiál neodpovídá smluvním a zákonným podmínkám. Stavem odvalu se začala inspekce zabývat loni v létě. Obyvatelé ostravské části Heřmanice na informace čekají, chtějí vědět, jaká bude budoucnost haldy. Stěžují si na zápach a znečištěné ovzduší.

Se životem poblíž haldy Heřmanice není spokojený například Ladislav Kručinský, u odvalu bydlí celý život. „Když se vítr otočí na severozápad, tak je cítit takový zápach, jako když si lidé topí hnědým uhlím,“ uvedl. Halda má být sanována už 22 let. Její velikost se ale podle něj nezměnila. „Kousek za tou haldou je skládka, ve které nevíme, co je, bojíme se toho všichni,“ dodal.

Mezi termicky aktivní částí haldy a skládkou chemikálií byla postavena ochranná vzdušná stěna. Právě té se jedna z kontrol České inspekce životního prostředí (ČIŽP) týkala. „Z hlediska zásypu oddělovací vzdušné stěny inspekce dokončila kontrolu a bude podnikat další kroky. Podrobnosti nelze sdělovat,“ řekla mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká.

„Podle našich informací závěry kontroly ČIŽP potvrzují, že ten navezený materiál společnosti Ridera Bohemia neodpovídá smluvním a zákonným podmínkám,“ informoval mluvčí státního podniku Diamo Tomáš Indrei.

Společnost Ridera Bohemia s tím však nesouhlasí. „Kontrola v žádném případě neskončila. To je naprostý nesmysl, podle zákona to tak ani být nemůže, protože teď je prostor pro námitky Ridera Bohemia, a ta ty námitky určitě mít bude,“ reagovala mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Na místě budou měřicí stanice

Další kontrola inspektorů se týká kalové nádrže K1. Ta měla být podle dokumentu předaného Moravskoslezskému kraji vytěžená už před více než deseti lety. „Mohu potvrdit, že v roce 2012 byl krajský úřad informován o vymístění kalů, následně jsme se od ČIŽP dozvěděli, že kaly na místě stále jsou a že byla zahájena kontrola,“ uvedla mluvčí úřadu Nikola Birklenová.

Zdravotní ústav v Ostravě má v okolí heřmanické haldy v nejbližších týdnech umístit dvě nové měřicí stanice, podrobnosti ale zveřejnit nesmí. Podle informací podniku Diamo budou umístěny ve Vrbici a městském obvodu Slezská Ostrava, zřejmě už v květnu. Diamo chce také 20. června představit podrobný plán sanace haldy.