Hřib s Pospíšilem se přeli o Pražskou plynárenskou. Jinak prý koalice funguje dobře

Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil hosty Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) trvá na tom, že šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček by měl být odvolán, protože firmu řídí neprůhledně, má nedostatečné hospodářské výsledky a vyplácí vysoké tantiémy. Šéf koaličních Spojených sil pro Prahu a TOP 09 Jiří Pospíšil chce tato podezření nejprve prověřit na transparentním jednání městské rady s Janečkem a až pak rozhodnout o dalším postupu. Oba se v Událostech, komentářích shodli, že to je jeden z mála sporů a že jinak pražskou koalici považují za úspěšnou.

„Pražská koalice jednoznačně funguje dobře,“ řekl na úvod Hřib a odkázal třeba na zahájení stavby nové linky metra, odblokování výstavby na brownfieldech nebo zvýšení platů učitelů v hlavním městě. Ujistil, že má důvěru ve všechny koaliční radní, které považuje za odborníky.

„Jasně říkáme, že preferujeme tuto koalici,“ zdůraznil Pospíšil s odkazem na jednomyslně přijaté usnesení zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu. „Zmiňujete po půl roce dvě, tři věci, kde máme rozdílný názor. Pak jsou tu desítky věcí, které tu jmenoval pan primátor, které se objektivně daří,“ doplnil.

Pirátská kritika Janečka

Předmětem sporu mezi Piráty a Spojenými silami pro Prahu je v současné době osud ředitele městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka. Hřib navrhl jeho odvolání, které však rada prozatím zamítla. Způsob, jakým ho navrhl, navíc popudil Pospíšilovy Spojené síly pro Prahu.

Piráti se podle Hřiba věnují fungování této společnosti dlouhodobě a vadí jim neprůhlednost jejího řízení. Primátor zmínil, že radní pro transparentnost Adam Zábranský za Piráty vyhrál v tomto tématu několik soudních sporů.

„Představenstvo dosud nebylo schopné dát dozorčí radě ani jeden zápis z jednání,“ kritizoval Hřib s tím, že kvůli tomu nelze vyloučit vazbu mezi Janečkem dosazeným v době vlády primátora Tomáše Hudečka z TOP 09 a firmou Revis, která je podle něj současně dodavatelem jedné z dceřiných firem plynáren a sponzorem TOP 09. Pospíšil považuje údajné vazby Janečka na Revis v současné chvíli pouze za spekulace.

Sporné tantiémy

Za další problém Hřib považuje vyplacení podílů na zisku této městské firmy „nejenom odsouzenému podvodníkovi Karlu Březinovi, nejenom politickým trafikantům za ANO, jako například pan poslanec (Petr) Venhoda nebo předseda pražského ANO (Jan) Říčař, ale pan Janeček si odhlasoval tu tantiému také sám pro sebe“.

„Přijde mi neuvěřitelné, že je možné si takto nadělit část zisku městské firmy sobě do kapsy,“ rozčílil se primátor. Tantiémy dosáhly statisíců korun. Pospíšil zdůraznil, že jejich vyplacení nebyl nezákonný postup.

Hřib nepovažuje za dobré ani hospodářské výsledky Pražské plynárenské. „Zisk firmy je o 300 milionů nižší, než by být mohl, a to z důvodu, že je zapletená do podvodů s DPH, do karuselového podvodu. Dělala obchody se skořápkovými firmami,“ naznačil.

Hospodářské výsledky firmy jsou však podle Pospíšila dobré. Připomněl, že Pražská plynárenská odvádí jako jediná městská firma stovky milionů korun do rozpočtu a poslední tři roky drží stejné ceny energie pro Pražany. Varoval, že neuvážené odvolání Janečka může vést ke zdražení a poklesu zisku.

Pospíšilova kritika stylu pirátské debaty

„Obě strany vnímají otazníky nad Pražskou plynárenskou. Pouze my jsme v tomto směru uvážliví, chceme tu věc odborně posoudit,“ reagoval na výtky Pospíšil s odkazem na odborníky, kteří na schůzce 15. července Hřibova obvinění vyvraceli. „Dejme mu aspoň šanci, ať se obhájí. Snad každý má právo být vyslechnut, než je odvolán z funkce,“ vyzval předseda TOP 09.

Hlavní snahou Spojených sil pro Prahu je podle Pospíšila uspořádat před dalšími kroky transparentní jednání městské rady s Janečkem, na němž se mají podezření vyjasnit. „Kdyby se v té debatě ukázalo, že pan Janeček selhává, tak rádi podpoříme jeho odvolání,“ avizoval Pospíšil. Na této debatě se koalice dohodla, což potvrdil i šéf třetího koaličního partnera Praha sobě Jan Čižinský.

Debata byla dohodnuta a radní za Spojené síly Jan Chabr pak požádal o její odložení. „Pan Chabr jasně řekl, že požádal o odložení té schůzky a že hledá právní postup, jak zajistit, aby členové dozorčí rady mohli být na tom jednání,“ vysvětlil to Pospíšil. Právě po odložení navrhl Hřib odvolání přímo na radě, což však neprošlo.