Éra Krnáčové končí, rozbíhá se závod o primátorské křeslo. Volebním lídrem ANO bude Stuchlík

Strany mají vybrané lídry kandidátek pro říjnové komunální volby v Praze. Nynější primátorka Adriana Krnáčová svůj post obhajovat nebude, hnutí ANO vysílá do klání o primátorský řetěz podnikatele Petra Stuchlíka. V letošních komunálních volbách, které se uskuteční 5. a 6. října, bude stejně jako v těch posledních celá Praha jedním volebním obvodem a volit se bude 65 zastupitelů.

Usilovat o vedení Prahy bude z dosud zveřejněných kandidátů za ODS Bohuslav Svoboda, který s tím už svou zkušenost má, Piráty povede do voleb Zdeněk Hřib, na prvním místě společné kandidátky TOP 09 a STAN je šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Komunisty vede pražská zastupitelka Marta Semelová, která bude kandidovat i do Senátu v Praze 12. Uskupení Praha sobě vsadilo na Jana Čižinského, lidovci na Jana Wolfa, v čele kandidátky SPD je energetik Hynek Beran. Sociálnědemokratickou kandidátku ve volbách na magistrát povede náměstek ministryně obrany Jakub Landovský, syn herce Pavla Landovského.

ANO opět se změnami

Prvním mužem pražské kandidátky ANO byl původně Patrik Nacher, zástupci pražského ANO se ale dohodli s premiérem a předsedou hnutí Andrejem Babišem, že Nachera vymění právě za Stuchlíka. Nacher bude na druhém místě a na třetím bývalý ministr financí Ivan Pilný. Nacher sice jako lídr vyšel z vnitrostranického referenda, výměnu ale sám respektuje.

O složení pražské kandidátky ANO rozhodlo vedení hnutí korespondenčně. „Vedení hnutí vyjádřilo přání jít do nadcházejících voleb v Praze s novým týmem lidí. A celostátní výbor se s tím svým hlasováním ztotožnil,“ sdělil k výsledkům hlasování pražský krajský předseda hnutí ANO Jan Říčař. Současní radní jsou tak ve druhé desítce kandidátky, někteří vypadli úplně. Kandidátní listinu schvalovali členové celostátního výboru hnutí ANO prostřednictvím internetu. Své hlasy zaslalo všech 28 členů výboru.

Petr Stuchlík
Zdroj: ČT24

Petr Stuchlík založil a vybudoval společnost Fincentrum, která se zabývá finančním poradenstvím. Firma loni zvýšila tržby v ČR meziročně o desetinu na 1,21 miliardy korun. Nyní chce prý svými manažerskými dovednostmi přispět k rozvoji metropole.

Komplikace při výběru kandidáta na primátora mělo ANO v Praze i před posledními komunálními volbami v roce 2014. Kandidátku v Praze měl původně vést bývalý primátor Jan Kasl. Nakonec byla jedničkou Adriana Krnáčová, která se po vítězství ve volbách ujala místa primátorky. Letos kandidovat nebude.

Budou volby Svobodovým návratem?

Lídrem pražské kandidátky ODS v podzimních komunálních volbách bude bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda. Na první místo ho vybrali delegáti sněmu pražské ODS. Dvojku na kandidátce pak má první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija, na třetím místě je předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Gynekolog a porodník Svoboda (74) byl pražským primátorem od listopadu 2010 do května 2013. Od října 2013 je poslancem a působí mimo jiné ve výboru pro zdravotnictví. Sněmovna ho letos v lednu odmítla vydat k trestnímu stíhání v kauze Opencard. Policie vinila Svobodu spolu s dalšími pražskými radními z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce související s kartou Opencard.

Volební koalice TOP 09 a STAN přibere na svoji kandidátku do podzimních komunálních voleb v Praze kandidáty KDU-ČSL, LES a Demokratů Jana Kasla. Čtvrté místo na kandidátce získá za lidovce současný pražský radní Jan Wolf. Lídry společné kandidátky TOP 09 a STAN budou předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a právnička Hana Marvanová.

Jedničkou Pirátů je lékař Zdeněk Hřib, který sice zatím v pražské politice ve volené funkci nepůsobil, zkušeností pro vedení metropole má ale podle svých slov dost. V kampani se chce zaměřit na otázky korupce a politických trafik, dostupného bydlení, velkých dopravních investic a školství.

ČSSD vede náměstek z ministerstva obrany

Sociálnědemokratickou kandidátku ve volbách na magistrát potáhne náměstek ministra obrany Jakub Landovský, syn herce Pavla Landovského. Po něm druhé místo obsadí současná pražská radní Irena Ropková, třetí další radní a místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek, čtvrté místostarosta Prahy 13 Pavel Jaroš a páté náměstek primátorky a poslanec Petr  Dolínek.

Jakub Landovský
Zdroj: ČT24

Lídrem Zelených je současný spolupředseda pražské buňky, zastupitel hlavního města a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský. Ten v tajné volbě porazil předsedu strany, pražského zastupitele a starostu Prahy 4 Petra Štěpánka.

KSČM pak do voleb půjde stejně jako v roce 2010 a 2014 pod taktovkou Marty Semelové. V březnu současnou předsedkyni komunistického klubu pražských zastupitelů zvolili v tajné volbě straníci na krajské konferenci. Na dalších třech místech budou stávající pražští zastupitelé KSČM Petr Šimůnek, Ivan Hrůza a Helena Briardová. V minulých volbách do obecních zastupitelstev získali komunisté za 5,9 procenta hlasů a čtyři mandáty v zastupitelstvu hlavního města.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lídrem pražské kandidátky hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) pak bude energetik Hynek Beran. Mezi priority SPD do voleb na magistrát patří potírání pouliční kriminality či řešení parkování v hlavním městě, uvedl Beran. Dvojkou kandidátky bude poslanec Jiří Kobza.

Podpisy umožňující kandidaturu do zastupitelstva hlavního města sbírá Politické uskupení Praha sobě. Do 31. července, což je nejzazší termín registrace kandidátní listiny u úřadu pro účast v podzimních volbách, musí nasbírat podporu od sedmi procent obyvatel Prahy, tedy 90 616 podpisů. 18. července hnutí uvedlo, že má již necelých 88 tisíc podpisů. Lídrem kandidátky Praha sobě je poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (dříve KDU-ČSL).