Hasiči zlikvidovali požár haly v Zápech u Prahy. Jejich zásah trval 39 hodin

V neděli dopoledne se definitivně podařilo dohasit rozsáhlý požár haly v Zápech u Prahy. Zásah hasičů trval celkem 39 hodin. Od pátečních 20:00 s požárem zápolilo přes sto hasičů a zhruba třicet vozidel, včetně speciální techniky, několik hodin platil nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hala, kterou bylo nutné zdemolovat, sloužila společnosti AD Partner jako sklad autodílů, byly v ní i oleje a plynové lahve. Škoda bude podle předběžných odhadů majitele zhruba sto milionů korun, příčinu požáru začnou ještě v neděli zjišťovat vyšetřovatelé.

„Místo jsme předali majiteli, který musí zajistit čtyřiadvacetihodinový dohled, hasiči přijdou dnes i v pondělí na kontrolu,“ řekla v neděli mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová. „Policie je na místě, částečné ohledání jsme v sobotu provedli a je zdokumentováno dronem, ale teprve po dohašení bude moci na místo vstoupit policejní psovod se speciálně vycvičeným psem a můžeme začít dělat další kroky,“ dodala policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Hasiči v noci na neděli našli skryté ohnisko požáru, díky čemuž mohli zredukovat své síly i nasazené prostředky. V noci z pátku na sobotu bylo na místě zhruba 110 hasičů. V Zápech zřídili provizorní čerpací stanici. Byl vyhlášen nejvyšší, čtvrtý stupeň poplachu, který hasiči snížili v sobotu před 02:30 na druhý.

Nikdo se nezranil, několik lidí však muselo odejít z domovů

Čtvrtý stupeň poplachu hasiči vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je využit vyšší počet zasahujících jednotek. Při hašení v Zápech bylo nasazeno třicet vozidel a sedmnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, vypomáhaly i pražské.

Chemická jednotka hasičů z Kamenice na místě monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili. Evakuovali však pět lidí a domácí zvířata z okolních domů. Při požáru se nikdo nezranil.