V Zápech u Prahy vyhořela hala s autodíly. Majitel odhaduje škodu na sto milionů

Hasiči likvidují následky požáru haly v Zápech u Prahy už přes 24 hodin, budou demolovat části konstrukce a dohašovat skrytá ohniska celou noc, stále platí druhý stupeň pohotovosti. Hala s autodíly začala hořet v pátek před dvacátou hodinou, byly v ní i oleje a plynové lahve. Škodu odhadl majitel společnosti AD Partner na 100 milionů korun. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové začnou kriminalisté vyšetřovat, až skončí hasicí práce, zatím tedy není možné stanovit výši škody. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

„Požár byl náročný z důvodu nasazených sil a prostředků, šlo o velký objekt, na místě byl velký žár a hrozilo zřícení,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová. V době nejvyššího stupně bylo na místě zhruba 110 hasičů. V Zápech zřídili provizorní čerpací stanici. Byl vyhlášen nejvyšší, čtvrtý stupeň poplachu, který hasiči snížili v sobotu před 02:30 na druhý. Statik doporučil stržení budovy.

„Kolem 13:30 začaly čisticí práce, byl odtažen kontejner se zbožím a čtyři kamiony zaparkované vedle haly. Odhadujeme, že po 18:00 by mohl být požár zcela zlikvidován, ale ještě se budou provádět demoliční práce, zásah tak zřejmě přesáhne 24 hodin,“ řekla dříve během dne Zemanová. 

Požár byl hlášen v pátek večer

Požár byl podle Zemanové hlášen v pátek před osmou večer. Postupně do Záp přijelo sedmadvacet jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kromě středočeských přijeli pomoci i pražští. 

Po desáté hodině vyhlásili hasiči speciální stupeň poplachu, který odvolali až kolem třetí nad ránem, kdy dostali požár pod kontrolu. Již v noci také prozkoumal budovu statik, který ji podle mluvčí vyhodnotil jako nestabilní. Do Záp proto zamířil záchranný útvar se speciální technikou z Hlučína, který začal sklad rozebírat.

„Chemická jednotka z laboratoře v Kamenici, která monitoruje případný únik škodlivých látek do ovzduší, nenaměřila zvýšené hodnoty,“ doplnila Zemanová. Přesto byli lidé, kteří bydlí poblíž haly, v noci evakuováni. Budova je sice na okraji obce, ale v blízkosti jsou dva obytné domy, upřesnil zápský starosta Vladimír Vlček. Podle Zemanové bylo evakuováno pět lidí a domácí zvířata.

Zvláštní stupeň poplachu hasiči vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek.