Firma Geomet koupila za miliardu pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce

Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na kterých hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemků u obce Újezdeček dosáhla téměř miliardy korun, napsal server Seznam Zprávy. Na Cínovci se nachází největší evropské ložisko lithia, které je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.

Firmu Geomet vlastní Severočeské doly patřící do skupiny ČEZ a australská těžební společnost European Metals Holdings. „Ano, můžu potvrdit, že jsme pozemky získali,“ sdělil serveru mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Geomet podepsal smlouvy s budoucími opcemi na získání všech potřebných pozemků v lokalitě Dukla v celkové hodnotě 966 milionů korun. V průmyslovém areálu plánuje postavit závod na zušlechťování rudy a na výrobu lithia pro baterie.

Pozemky areálu Dukla vlastnily čtyři soukromé firmy, přičemž všechny přilehlé pozemky relevantní pro tuto lokalitu jsou ve vlastnictví státu nebo místních úřadů, uvedly Seznam Zprávy.

Firma Geomet v rámci smlouvy jeden z pozemků koupila, na získání dalších tří uzavřela předkupní právo. Jeden z koupených pozemků vlastní podle serveru firma Datou. Jejím majitelem je Jan Lichtneger, odvolaný ředitel středočeských silničářů, známý z takzvané kauzy Dozimetr.

Firma už na Cínovci provádí průzkum

Ústecký krajský odbor územního plánování už obdržel žádost o změnu územního plánu v okolí areálu Dukla, aby mohl vzniknout koridor pro dopravu rudy. Rozhodnout se má v posledním čtvrtletí letošního roku. Na výsledku pak závisí i koupě dalších tří pozemků, respektive využití opcí na jejich koupi.

Pod Cínovcem v Krušných horách se nachází největší ložisko lithia v Evropě. Firma Geomet v oblasti provádí průzkum a v následujících letech tam plánuje hlubinnou těžbu tohoto strategického kovu. Finální studie proveditelnosti, která odpoví na základní otázky spojené s možnostmi produkce lithia na Cínovci, bude hotová do konce letošního roku, uvedl nedávno místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Těžba by mohla začít na přelomu roku 2026 a 2027 za předpokladu, že ve druhé polovině roku 2025 bude mít Geomet stavební povolení. Náklady na celý projekt se odhadují na patnáct miliard korun.

Premiér Petr Fiala (ODS) při květnové návštěvě Teplicka řekl, že v těžbě lithia vidí příležitost pro Ústecký kraj. Z kdysi uhelného regionu může podle něj vzniknout centrum moderní energetiky a obnovitelných zdrojů. Důležitá je podle premiéra spolupráce i se sousedním Saskem. I proto vzniklo česko-saské memorandum o spolupráci na projektech strategického významu, mimo jiné při získávání surovin, jako je lithium.