Fiala jednal v Drážďanech o lithiu. Můžeme přispět k energetické bezpečnosti Evropy, říká

Události: Fiala jednal v Drážďanech o lithiu (zdroj: ČT24)

Česká republika má v lithiu jedinečnou příležitost přispět k energetické bezpečnosti státu a celé Evropy, řekl v úterý premiér Fiala (ODS) nedaleko ložiska na Cínovci na Teplicku, kde se zastavil po cestě do Drážďan. Tam se setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem, společně podepsali memorandum o spolupráci.

Fiala s Kretschmerem podepsali memorandum o spolupráci na projektech strategického významu, mimo jiné při získávání strategických surovin, jako je lithium. Dokumentem se Česko a Sasko hlásí ke spolupráci při posílení surovinové, energetické a palivové bezpečnosti a soběstačnosti, ke spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, k utužení přeshraniční spolupráce při ochraně klimatu, snižování emisí a ke spolupráci při transformaci průmyslu a získávání strategických surovin, zejména lithia. 

Setkání obou premiérů se uskutečnilo při příležitosti dvoudenní mezinárodní vědecké konference Building Bridges for the Next Generations (Stavění mostů příštím generacím), která se v saském hlavním městě koná do 17. května.

„Věda a výzkum, to jsou věci, které staví mosty budoucím generacím. Máme-li znásobit šance pro příští generace, tak musíme budovat mosty i mezi námi, mezi našimi národy,“ řekl Fiala při následné debatě s účastníky vědecké konference. „Jeden z takových mostů jsme s panem saským premiérem začali budovat dnes,“ uvedl o podepsaném memorandu.

„Na naší společné hranici je významné naleziště lithia, největší evropské naleziště. Je to kov, který má zásadní význam pro budoucnost právě třeba elektromobility, při výrobě baterií, při zajištění naší nezávislosti. Naším společným zájmem je, abychom toho dokázali rychle využít. A právě to nám podepsané memorandum umožní,“ prohlásil premiér.

Fiala se zastavil na Cínovci

Fiala se po cestě do Drážďan zastavil na Cínovci, kde je největší evropské ložisko lithia, které Evropská unie zařadila mezi takzvané kritické materiály. „Jsme na prahu lithiové revoluce, protože využití lithia významně poroste a Evropa bude produkci kritických surovin na vlastním území intenzivně podporovat,“ prohlásil Fiala. Lithium je hlavní surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.

Hlubinnou těžbu na Cínovci připravuje společnost Geomet, většinově vlastněná Severočeskými doly, které patří do Skupiny ČEZ. Finální studie proveditelnosti, která odpoví na základní otázky spojené s možnostmi produkce krušnohorského lithia, bude hotová do konce letošního roku, řekl v úterý novinářům místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Těžba by mohla začít na přelomu roku 2026 a 2027

Samotná těžba by mohla začít na přelomu roku 2026 a 2027 za předpokladu, že v druhé polovině roku 2025 bude mít Geomet stavební povolení. Náklady na celý projekt se podle Cyraniho odhadují na patnáct miliard korun. Část by mohla pokrýt dotace z Fondu spravedlivé transformace.

„Jedná se o minoritní část nákladů, a to zejména na průzkumné práce, kdy se ještě bude rozšiřovat průzkum a bude se otevírat těžba. Jinak předpokládáme komerční financování, kombinace akcionářského financování a financování ze strany bank,“ sdělil Cyrani.

Se starosty okolních obcí ČEZ o těžbě jedná. „Snažíme se vysvětlovat, že to je jiný typ těžby, než na který si mohou někteří pamatovat z doby před rokem 1989, věřím, že všechny přesvědčíme,“ doplnil.

V České republice jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia, naprostá většina na Cínovci a malé množství ve Slavkovském lese.