Dopravní obtíže na Frýdlantsku trvají. Stavby lépe plánujte, žádají obce

Události v regionech: Komplikovaná doprava do Frýdlantského výběžku (zdroj: ČT24)

Dopravu do Frýdlantského výběžku na Liberecku komplikují opravy silnic i kompletní výluka na železnici. Z Liberce vedou na Frýdlantsko tři trasy, jenže dvě jsou momentálně v rekonstrukci. Průjezdná tak je jenom silnice I/14, i ta ale byla v průběhu letních prázdnin opakovaně zavřená kvůli nehodám.

I/14 je jediná silnice na Frýdlantsko, denně tam projede až patnáct tisíc aut. Od konce června ji dopravní nehody zablokovaly čtyřikrát. Když je silnice na Frýdlantsko kvůli dopravním komplikacím neprůjezdná, mohou se odsud řidiči dostat pouze přes Polsko nebo Německo.

„Naše dopravní hlídky věnují zvýšenou pozornost tomuto silničnímu úseku, při řešení problémů spolupracujeme nejenom s partnery z integrovaného záchranného systému, ale také se samosprávou,“ uvedla mluvčí liberecké policie Ivana Baláková.

Několik oprav najednou

Nejde jen o nehody. Složitou dopravní situaci v srpnu zkomplikovala i další naplánovaná oprava Ředitelství silnic a dálnic. Samosprávy ve Frýdlantském výběžku kritizují nekoordinovaný postup při plánovaní oprav na silnici a železnici. „Firma Silnice LK tady prováděla na základě objednávky Ředitelství silnic a dálnic úpravy. Frézování způsobilo to, že k tomu ještě přibyly dílčí uzavírky jednotlivých jízdních pruhů silnice I/13,“ stěžoval si starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

„Na silnici I/13 jsme aktuálně práce přerušili, a to s ohledem samozřejmě na dopravní dostupnost,“ reagoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

O plánovaných opravách se ale radnice dozvídají mezi posledními. Ovlivnit je nemohou. Situací se proto zabývala bezpečnostní rada obcí s rozšířenou působností. „My děláme jako samospráva jak krajská, tak územní všechno pro to, abychom se koordinovali,“ ujistil Ramzer.

„Proběhla koordinační schůzka složek IZS, snažíme se to mít zkoordinované proto, aby nedošlo k prodlevě a dojezdu sanitních vozů,“ podotkl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Vlaková výluka na Frýdlantsku by měla skončit s letními prázdninami. Rozhodnutí, jestli se na zimu otevře silnice přes Oldřichovské sedlo, ale zatím nepadlo. Komplikace proto můžou pokračovat i v zimě, kdy je silnice ještě nebezpečnější.