Doprava v Plumlovské ulici v Prostějově vázne. Důležitá výpadovka se začala opravovat

V Prostějově se začala opravovat Plumlovská ulice (zdroj: ČT24)

Lidem ze západní části Prostějova na pět měsíců zkomplikuje život oprava silnice v Plumlovské ulici. Stav důležité výpadovky na Blansko a Boskovice už neodpovídá normám a upravit se tak musí téměř kilometr dlouhý úsek. Práce mají být hotové do konce letních prázdnin.

Plumlovská ulice v Prostějově je důležitá zhruba pro deset tisíc lidí ze západních předměstí, ale také pro řidiče, kteří jedou do Blanska či Boskovic. Jedná se tak o jednu z nejfrekventovanějších ulic ve městě. 

Oprava je rozdělena do šesti etap a většinou bude komunikace uzavřena jenom částečně. Nyní je možná doprava ve směru z centra na Plumlov, v opačném směru musejí řidiči využít tři a půl kilometru dlouhou objíždku ulicemi Josefa Lady, U Stadionu, Kostelecká a Blahoslavova. 

Objížďka pro MHD i zrušená zastávka

Omezení v Plumlovské ulici má dopad i na provoz městských autobusů. Společnost, která pro město zajišťuje MHD, musela upravit trasy. Autobusy tak najedou zhruba dvacet tisíc kilometrů navíc. Vedení města už rozhodlo, že vícenáklady ve výši 550 tisíc korun společnosti FTL – First Transport Lines uhradí. 

Zastávka Plumlovská je zrušena bez náhrady a zastávka Plumlovská sídliště ve směru z města je posunutá asi o sto metrů, nejbližší zastávka je potom Nemocnice nebo Lázně.
Jiří Hloch
ředitel autobusové divize firmy FTL

Rekonstrukci Plumlovské ulice provádí Správa silnic Olomouckého kraje. Dělníci zúží vozovku a položí nový povrch. Hejtmanství do těchto oprav investuje osm a půl milionu korun. 

„Pro provoz každého jízdního pruhu je zde navržena šířka 3,25 metru, což je dostatečný prostor pro průjezd integrovaného záchranného systému. Stávající stav má proměnnou šířku, což neodpovídá normovým standardům,“ řekl náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO).

Další úpravy v režii města

Prostějovský magistrát chce probíhající práce v Plumlovské ulici využít i pro své plány. Za 58 milionů korun upraví okolní vytížené silnice. „Budou upraveny zpevněné plochy, vzniknou parkovací místa, počítá se s ozeleněním prostoru a věřme tomu, i výsadbou nové aleje,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Gáborová. 

Radnice v Prostějově navíc upozorňuje, že v průběhu prací město omezí jak příjezd, tak i přístup k jednotlivým domům v Plumlovské ulici. Rekonstrukce by měla být hotová na konci srpna.