Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.

Na Trutnovsku by řeky podle meteorologů mohly vystoupat na druhý povodňový stupeň. První stupeň byl dopoledne na přehradě Labská ve Špindlerově Mlýně, na přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem a ve Stanovicích u Dvora Králové. Na Úpě byl první povodňový stupeň v Trutnově a ve Zlíči u České Skalice na Náchodsku.

Druhého povodňového stupně, označovaného jako stav pohotovosti, dosahovalo v pátek ráno podle ČHMÚ Labe ve Vestřevi poblíž Hostinného a řeka Úpa v Trutnově, druhá zmíněná ale už před osmou hodinou poklesla na první stupeň.

Na nejnižší povodňový stupeň vystoupaly řeky také v Libereckém kraji – konkrétně Jizera v Železném Brodě na Jablonecku a v Jablonci nad Jizerou na Semilsku.

Za uplynulých 24 hodin napršelo v Krkonoších 35 až 55 litrů vody na metr čtvereční, v Jizerských horách to bylo 15 až 25 litrů a v Orlických horách 20 až 30 litrů. V pátek ráno déšť ustal. „Nejvíce byly zasaženy vodní toky odvodňující Krkonoše a Jizerské hory,“ uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Řeky zatím žádné větší škody nezpůsobily. „Nemáme informace o výskytu mimořádných situací na vodních tocích, významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme,“ uvedlo Povodí Labe. Hasiči po půlnoci ze čtvrtka na pátek vyjížděli k jednomu čerpání vody v Peci pod Sněžkou.

Vzestup hladin se bude podle Povodí Labe postupně posouvat do středních a dolních úseků zasažených toků. Déšť by se měl přes den přesouvat na východ Královéhradeckého kraje, v noci na sobotu se opět rozšíří na celé jeho území. „Nelze vyloučit ojedinělé dosažení prvních stupňů povodňové aktivity i na zatím nezasažených tocích,“ dodal Petr.

ČHMÚ ve čtvrtek vydal výstrahu před vydatnými dešti, která platí do sobotního poledne pro část severních a východních Čech a na severu Moravy. Na severovýchodě Čech a také části jihozápadu Čech platí výstraha před nárůstem hladin toků na povodňové stupně.