Závěr týdne bude deštivý, na horách může i sněžit. Teploty ale zůstanou nadprůměrné

Závěr týdne bude v Česku deštivý, v horských oblastech nasněží. V horách na severu Česka bude vydatně pršet. Teploty přes den zůstanou nadprůměrné, na některých místech překročí i deset stupňů Celsia. V noci se v závěru týdne ochladí, ojediněle teploty klesnou i pod nulu, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ústav zároveň vydal ve čtvrtek výstrahu varující před rozvodněním části řek.

„Dnešek (čtvrtek, pozn. red.) přinese déšť na většinu území Čech, na Moravě a ve Slezsku bude po většinu dne pršet spíše ojediněle, srážek tam přibude až později odpoledne a večer. Na návětří hor počítáme s trvalejšími srážkami,“ uvedli meteorologové na Facebooku.

Později ve výstraze zpřesnili, že v Krkonoších do pátečního poledne spadne ojediněle přes 50 milimetrů srážek, v oblasti od Orlických hor po Jeseníky na severu Česka meteorologové očekávají do sobotního poledne ojediněle víc než 60 milimetrů srážek. Rozvodnit se mohou toky v povodí horního Labe a Jizery a také v Českém lese a části Šumavy.

Meteorologové doplnili, že na horách se budou objevovat i silnější nárazy větru, nejčastěji kolem 70 kilometrů za hodinu. V severozápadní polovině Čech a ve Slezsku pak místy kolem 55 kilometrů za hodinu. Teploty se ve čtvrtek mají pohybovat v rozmezí od sedmi do jedenácti stupňů Celsia.

Podobný ráz počasí vydrží také v pátek. V polohách nad 1000 metrů nad mořem a v Čechách od jihozápadu postupně nad 600 metrů očekávají meteorologové déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty zůstanou nad nulou, budou od osmi do čtyř stupňů, na západě budou i dva stupně Celsia. Nejvyšší denní teploty vystoupají na šest až deset stupňů.

O víkendu mohou teploty stoupat ke dvanácti stupňům

Zataženo bude i v sobotu, na většině území kromě západu občas zaprší. V polohách nad 1000 metrů, v Čechách nad 600 metrů, a ráno i níže se objeví srážky smíšené nebo sněhové. Během dne budou srážky od jihozápadu ustávat. Nejnižší noční teploty se na Moravě a ve Slezsku budou pohybovat od osmi do tří stupňů, v Čechách už bude chladněji – od tří do minus jednoho stupně Celsia. Přes den mohou teploty na některých místech vyšplhat až na jedenáct stupňů Celsia.

V neděli očekávají meteorologové oblačno až polojasno, ráno se mohou ojediněle vyskytnout mlhy, přes den ojediněle opět i přeháňky. Nejnižší noční teploty budou od dvou do minus dvou stupňů, na východě kolem tří stupňů, během dne stoupnou až ke dvanácti stupňům Celsia.

Předpověd počasí (zdroj: ČT24)