TÉMA

Úpa

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově

Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|

Srážky zvedly hladiny některých řek. Smědá dosáhla třetího povodňového stupně, ale už klesla

Dešťové přeháňky zvedly v úterý hladiny řek v Libereckém kraji. Smědá ve Višňové ve Frýdlantském výběžku se před 17:00 dostala na třetí povodňový stupeň, v dalších hodinách ale poklesla. Přívaly vody vzedmuly i hladiny Jizery, v Královéhradeckém kraji pak Labe a Úpy. Před půlnocí se na prvním stupni nacházely i některé toky na severu Zlínského a východě Moravskoslezského kraje.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 23:25|

Na Luční boudě extrémně pršelo, Labe v Krkonoších stouplo na druhý stupeň

Krkonoše zasáhl extrémně silný déšť. Na Luční boudě napršelo za necelých čtyřiadvacet hodin 139 litrů vody na metr čtvereční. Labe se na svém horním toku dostalo na druhý stupeň povodňové aktivity. Silný vítr také zastavil krkonošské lanovky a lámal stromy.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 11:36|

Počasí způsobilo problémy na Opavsku. Meteorologové dále varují před dešti a povodněmi

Na nejvyšší stupeň povodňové pohotovosti, který znamená stav ohrožení, vystoupal večer potok Hvozdnice v Jakartovicích na Opavsku. Podle meteorologů dosáhla hladina úrovně padesátileté vody, po desáté hodině večer začala klesat. Český hydrometeorologický ústav varuje před povodněmi ve velké části republiky, očekává však první, maximálně druhý povodňový stupeň. Nadále platí i výstrahy před vydatným deštěm nebo silnými bouřkami, které se týkají hlavně Moravy a Slezska, ale i východu a severovýchodu Čech.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 23:27|