Srážky zvedly hladiny některých řek. Smědá dosáhla třetího povodňového stupně, ale už klesla

Dešťové přeháňky zvedly v úterý hladiny řek v Libereckém kraji. Smědá ve Višňové ve Frýdlantském výběžku se před 17:00 dostala na třetí povodňový stupeň, v dalších hodinách ale poklesla. Přívaly vody vzedmuly i hladiny Jizery, v Královéhradeckém kraji pak Labe a Úpy. Před půlnocí se na prvním stupni nacházely i některé toky na severu Zlínského a východě Moravskoslezského kraje.

Před pátou hodinou velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban uvedl, že jednotka prováděla protipovodňová opatření a monitorovali tok. Řeka tam totiž dosáhla třetího povodňového stupně. Tím je ve Višňové hranice 190 centimetrů. Po osmé hodině se už hladina snížila na druhý a posléze první stupeň. Na něj se večer dostala i Jizera v Jablonci nad Jizerou a Železném Brodě.

Déšť se také projevil i v dalších krajích. Velmi silné srážky zaznamenaly krkonošské stanice. V Královéhradeckém kraji zvýšily na druhý stupeň hladinu Labe v Labské, na hranici se drželo i po jedenácté večer. Na druhý stupeň krátce dosáhlo Labe i ve Špindlerově Mlýně a podobně Úpa v Horním Starém Městě.

Srážky zvedly hladiny i ve Zlínském kraji, na první stupeň dosáhla na několika stanicích řeka Bečva, respektive Rožnovská a Vsetínská Bečva (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Horní Bečva, Velké Karlovice), v jednom případě Bystřička.

V Moravskoslezském kraji se na první stupeň vzedmuly Olše v Jablunkově, Lučina v Horních Domaslavicích, Olešná v Palkovicích, Čeladenka v Čeladné a Lubina v Petřvaldu.

Výstraha ČHMÚ před extrémním stupněm povodňového nebezpečí pro Frýdlantsko skončila v úterý v 19:00. Nižší stupeň varování pak platí pro východní cíp Moravskoslezského kraje do středečních 12:00. Nejpozději v 9:00 ráno pak končí výstraha před silným deštěm pro některé regiony.