TÉMA

Hejnice

Soud nepravomocně poslal muže za zbití známého na osm let do vězení

Na osm let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Liberci osmačtyřicetiletého Jana Holického. Loni na jaře ve vzteku ve své chalupě v Hejnicích na Liberecku zbil o šest let mladšího známého a poté ho uvnitř držel přes 24 hodin. Soud jeho čin překvalifikoval z pokusu vraždy na těžké ublížení na zdraví s nižší trestní sazbou. Rozsudek není pravomocný. Holický se v pátek u soudu za své jednání omluvil a zopakoval, že nechtěl nikoho zabít. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové by ale napadený muž nepřežil, kdyby mu nepomohli policisté a záchranáři.
9. 2. 2024|

Obce na Plzeňsku a Frýdlantsku mají nejdražší vodu v zemi. Je tam málo odběratelů a složité zásobování

Za pitnou vodu zaplatí letos lidé nejvyšší částku na Plzeňsku. K nejdražším oblastem patří také Frýdlantský výběžek. I tam v letošním roce znovu voda podražila. Do ceny se promítá složité zásobování, náklady na obnovu vodárenské sítě a především malý počet odběrných míst.
2. 1. 2023|

S nástupem pracovního týdne opět padaly teplotní rekordy, ochlazení přijde až o víkendu

Na šestnácti stanicích v Česku zaznamenali v pondělí ráno rekordní teplotu pro celý leden. Nejvýraznější to bylo v západní části Slezska a také ve Frýdlantském výběžku. V Hejnicích naměřili 13,5 stupně Celsia a ve Frýdlantu 12,9 stupně. Rekordy padaly i v předchozích dnech. Také v týdnu zůstanou teploty výrazně nad dlouhodobým průměrem, ochladit by se mělo až o víkendu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 19:37|

Na registraci v nové zubařské ordinaci v Hejnicích čekaly stovky lidí

Na rezervaci termínu vstupní prohlídky v nově otevřené zubařské ordinaci v Hejnicích ve Frýdlantském výběžku na Liberecku ráno čekaly stovky lidí. Většina přišla několik hodin před otevřením. Zubaři v regionu totiž dlouhodobě chybějí. Otevřít novou ordinaci se teď městu podařilo díky stomatoložce původem z Ukrajiny.
16. 11. 2022|

Hejnický klášter potřebuje dotaci na opravu střechy. Ministerstvo ji nechce dát kvůli pokojům pro poutníky

Ministerstvo pro místní rozvoj vzkázalo vedení hejnického kláštera, že nedostane dotaci, o kterou chce požádat kvůli nezbytné opravě střechy. Úředníci považují klášter za poskytovatele komerčních služeb, protože poskytuje ubytování poutníkům, nabízí prostory pro konference a od jara v něm nalezli zázemí také uprchlíci z Ukrajiny. Klášter považuje své zařazení mezi komerční ubytovatele za nesmyslné, s takovým vymezením mají problém i někteří právníci.
9. 11. 2022|

Konec podpory plynových kotlů. Na alternativy se ale může čekat i měsíce

Resort životního prostředí mění takzvané kotlíkové dotace i program Nová zelená úsporám. Znamená to konec podpory plynových kotlů. Alternativ je víc, tepelná čerpadla nebo obnovitelné zdroje. Zájem o obě roste, jednak kvůli povinné výměně starých topenišť, ceně energií, ale i kvůli válce na Ukrajině a snaze domácností o větší soběstačnost. Na nový zdroj tepla tak můžou zájemci čekat i měsíce.
11. 4. 2022|

Hejnice chtějí zachovat železniční přejezd. Správní řízení má určit jeho potřebnost

V Hejnicích na Frýdlantsku se lidé bouří proti možnému zrušení přejezdu. Správa železnic totiž poslala žádost na stavební úřad, který má posoudit jeho využitelnost. Silnice, kterou trať protíná, je ale pro místní důležitá. Je totiž jedinou, kterou při povodních nezaplavuje voda.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 20:08|

Srážky zvedly hladiny některých řek. Smědá dosáhla třetího povodňového stupně, ale už klesla

Dešťové přeháňky zvedly v úterý hladiny řek v Libereckém kraji. Smědá ve Višňové ve Frýdlantském výběžku se před 17:00 dostala na třetí povodňový stupeň, v dalších hodinách ale poklesla. Přívaly vody vzedmuly i hladiny Jizery, v Královéhradeckém kraji pak Labe a Úpy. Před půlnocí se na prvním stupni nacházely i některé toky na severu Zlínského a východě Moravskoslezského kraje.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 23:25|

Dopravu na severu a západě Čech zkomplikovalo husté sněžení

Husté sněžení komplikuje dopravu na severu a západě Čech. Sníh zaměstnává silničáře hlavně v horských oblastech, třeba v Karlovarském kraji jsou ale špatně sjízdné také hlavní tahy a v Libereckém kraji na hlavních silnicích leží rozbředlý sníh. Meteorologové varují před náledím i sněhem.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 20:34|

Před 70 lety dostala církev tvrdou ránu od komunistů. Akce K přinesla zkázu většiny klášterů

V noci ze 13. na 14. dubna je to přesně 70 let od zahájení takzvané Akce K, která byla zaměřená na likvidaci církevních řádů a kongregací. Tehdy v roce 1950 obklíčili členové komunistických policejních složek a Lidových milicí kláštery sedmi nejpočetnějších mužských řeholí, jejich obyvatele nahnali do připravených autokarů a rozvezli do internačních táborů. Druhý zásah byl proveden v noci z 27. na 28. dubna a třetí fáze, zaměřená na ženské kláštery, následovala na podzim 1950.
13. 4. 2020|

Půlku ledna ovlažily teplotní rekordy. Na Šumavě bylo jaro

Rekordy překonaly teploty na 15 meteorologických stanicích v Česku, které měří déle než 30 let. Největší teplo bylo na Šumavě. Na Churáňově meteorologové naměřili 14,8 stupně Celsia, na Horské Kvildě 14,6 stupně. Zatímco na Šumavě panovalo díky slunečním paprskům jaro, na velké části Moravy a v jižních Čechách byly teploty pod nulou.
15. 1. 2020|

Vítr bičuje sever i jih Čech, shodil stromy, zlomil korouhev. Rozmyslete si túry, nabádá horská služba

Na severu Čech velmi prudce fouká. Na Sněžce přesahují nárazy větru 100 kilometrů za hodinu, na hřebenech Krkonoš je rychlost větru až 70kilometrová. Fouká také na Ještědu, kde se kvůli větru nerozjela lanovka. Před prudkými nárazy varují meteorologové kromě hor na severu a severovýchodě Čech také v celém Pardubickém kraji, na Vysočině, v oblasti České Sibiře nebo České Kanady. Hrozí pády větví a stromů i poškození budov.
15. 11. 2019Aktualizováno15. 11. 2019, 19:52|