Obce na Plzeňsku a Frýdlantsku mají nejdražší vodu v zemi. Je tam málo odběratelů a složité zásobování

Cena vody vzrostla (zdroj: ČT24)

Za pitnou vodu zaplatí letos lidé nejvyšší částku na Plzeňsku. K nejdražším oblastem patří také Frýdlantský výběžek. I tam v letošním roce znovu voda podražila. Do ceny se promítá složité zásobování, náklady na obnovu vodárenské sítě a především malý počet odběrných míst.

Pitná voda ve Frýdlantském výběžku na Liberecku zdraží od nového roku o víc než šest procent na téměř 147 korun za metr krychlový. Nadále tak bude patřit k nejdražším v zemi. Stejnou cenu jako ve Frýdlantu platí za vodné a stočné i lidé v Hejnicích, Novém Městě pod Smrkem a v Raspenavě.

V dalších třinácti obcích zásobovaných Frýdlantskou vodárenskou společností (FVS) platí obyvatelé jen vodné, pro ně cena v příštím roce vzroste o necelá tři procenta.

„Vykoupat se musíme, uvařit musíme a vyprat taky. Nejde to moc šetřit,“ postěžovala si obyvatelka Raspenavy Marta Žáková.

Největším povrchovým zdrojem v oblasti je řeka Smědá, kterou musí v úpravně v Bílém Potoce vyčistit a přečerpat k odběratelům. Do ceny se promítá složité zásobování, náklady na obnovu vodárenské sítě, ale hlavně malý počet odběrných míst.

„Na Frýdlantsku je dvě stě třicet kilometrů vodovodů a pouze necelých dvacet tisíc napojených obyvatel,“ řekl ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar. Není mezi nimi žádný průmyslový odběratel. A tak přestože se jedná o chudý region, cena vody patří k nejvyšším v republice.

Největší část obyvatel Libereckého kraje zásobuje vodou Severočeská vodárenská společnost (SVS). Ta sice od Nového roku zdražila o čtrnáct procent  –i tak ale její odběratelé budou platit méně než zákazníci FVS.

Ještě dražší vodu než ve Frýdlantském výběžku mají lidé na Plzeňsku. Například Jan Candra z obce Tlučná šetří vodou už dlouho. Auto myje dešťovou vodou, ze stejných zdrojů i zalévá zahradu. Nová cena za kubík vodného a stočného ho nepříjemně překvapila. Od ledna má platit téměř 155 korun za metr krychlový. „Nejde to zdražovat do nekonečna. Jsou i jiné věci, potraviny v současné době, energie,“ postěžoval si.

„Samozřejmě nás to netěší, ale vzhledem k vývoji situace, co se týče inflace a ceny energií se toto navýšení dá pochopit,“ řekl místostarosta Tlučné Oldřich Rozšafný (SNK).

Vodárenská společnost sdružuje v okrese Plzeň-sever čtyřicítku obcí. Těm spravuje vodovody a sjednává dodávky vody od plzeňské vodárny. Lidé tam za vodu platí nejvíc z celé republiky. Zatímco v Plzni zaplatí 102 korun, v okrese Plzeň-sever 155. S Plzní se prý místní srovnávat nemohou. Tam dotuje vodu radnice. A roli hraje i osídlenost okresu a kvalita potrubí.

 „Stav infrastrukury na severním Plzeňsku není zrovna ideální, takže je nutné počítat s tím, že je tam potřeba ve větší míře investovat do různých havárií a oprav,“ vysvětlila mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Nejlevnější voda v republice je v Krnově, kde lidé zaplatí za kubík přibližně 65 korun.