Vodné a stočné příští rok zdraží. Někde až o třetinu

Události: Vodné a stočné příští rok zdraží (zdroj: ČT24)

Na většině míst v Česku od příštího roku zdraží vodné a stočné. Například v Praze by to mělo být do dvaceti procent. Někde ale může jít až o třetinový nárůst cen.

V Česku se letos za kubík platí v průměru 97,50 koruny. Nejvíce, 138 korun, stojí voda ve Frýdlantu. Naopak nejlevnější je v Krnově, kde odběratelé platí za kubík 56 korun.

Zdražení vodného a stočného se dá podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Viléma Žáka pro rok 2023 v průměru očekávat v intervalu od deseti do třiceti procent. Nejméně si lidé připlatí v obcích, kde je nová infrastruktura a kde tedy není nutné do ní investovat.

Vodojemy Flora stojí v Praze zhruba sto let. Právě z těchto komor má vodu na čtvrt milionu lidí. Nejen rekonstrukce, kterou nyní prošly, ale i inflace tlačí cenu vodného a stočného nahoru. „Cena by se pro příští rok měla zvednout o 18,5 procenta na celém území hlavního města,“ sdělil generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

Za vodu příští rok zaplatí více i domácnosti v Moravskoslezském kraji. Největší dodavatel zatím cenu nestanovil, nyní počítá se zdražením asi o deset procent. A to za předpokladu, že už se razantně nezvýší ceny energií.

Na čistírně odpadních vod v Modřicích, kde končí kanalizace z Brna a okolí, se nyní chystají další investice. Jak by se případně promítly do vodného a stočného, zatím není zřejmé. O cenách na příští rok se bude rozhodovat příští týden.

„V současné době platí obyvatelé Brna za jeden metr kubický 87 korun a 11 haléřů. V porovnání s ostatními městy patří Brno dlouhodobě k podprůměrným cenám,“ řekla mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová.