V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově

Události: Povodňový stav hlásí přes šedesát míst (zdroj: ČT24)

Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.

Po deštích z počátku týdne a kvůli tajícímu sněhu se zvedly hladiny řek napříč republikou, ale hlavně v Čechách. Stoupá zejména Labe. Ve Vestřevi jižně od Hostinného překročila hladina řeky před polednem 160 centimetrů, čímž dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Kolem sedmé hodiny večer hladina klesla na druhý povodňový stupeň. Podle modelové předpovědi vodního stavu Českého hydrometeorologického ústavu by voda měla dále klesat.

Dále po proudu platí na většině labských stanic první povodňový stupeň, na dolním toku v Děčíně bylo ale ve čtvrtek večer na třetím stupni a na řadě dalších míst dosáhla hladina stupně druhého. V Ústí nad Labem se po jeho dosažení opakovala událost z Vánoc, kdy se Labe rovněž rozvodnilo – voda začala téct do Přístavní ulice, přestože ji má v takovém případě chránit protipovodňová vana. Kvůli zúžení komunikace, která je součástí tahu I/30, ze čtyř do dvou pruhů se v Ústí nad Labem vytvořily dlouhé kolony.

Ústecká vana je utěsněná

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má komunikaci na starost, však dopoledne oznámilo, že na ni již zatékat nebude. Potápěčům se totiž podařilo zprovoznit klapku, která měla pronikání vody zabránit, ale při vánoční povodni vyšlo najevo, že se zasekla. Potápěč musel do třímetrové hloubky sestoupat šachtou, která má v průměru zhruba metr.

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla způsobily nefunkčnost klapky sedimenty, ale například i hadr, který mechanismus zacpal. To potvrdil i potápěč Jan Herget. „Vypadalo to, že je tam nějaký kus hadru nacuclý do zpětné klapky, takže proto to netěsnilo. Hadr jsem vyndal,“ sdělil.

Rýdl připustil, že vinu za závadu, kvůli které se do vany dostala voda, nese ŘSD. I když se nečistota do klapky zřejmě dostala až při vánoční povodni, podle všeho byla zanedbaná kontrola a údržba mechanismu. „Člověk zodpovědný za toto technické řešení už není zaměstnancem Ředitelství silnic a dálnic,“ upozornil mluvčí.

Dopravní komplikace naopak trvají v Děčíně, kde je kvůli druhému povodňovému stupni uzavřena silnice do Dolního Žlebu. Místní jsou odkázáni pouze na vlak. Kvůli rozvodnění řeky nejezdí ani přívoz. Hladina dál stoupá, hydrologové očekávají, že překročí třetí stupeň, podle aktualizovaných výpočtů by se to mělo stát již ve čtvrtek odpoledne, kulminace by měla nastat o víkendu.

Druhého stupně dosáhly vedle Labe na některých místech svého toku i Cidlina, Orlice, Otava a Úpa. Hladina ve výši, která také odpovídá stavu pohotovosti, je i na přehradě Skalka na Ohři a na Svratce v Brně-Poříčí, kde ale situaci ovlivňuje nejen odtok z brněnské přehrady, ale i stavební práce v korytě.

Na jihu Čech trvá třetí povodňový stupeň (zdroj: ČT24)

Odvádění vody z lipenské nádrže

Vodohospodáři z lipenské nádrže stále upouštějí devadesát kubíků vody za sekundu. To má zásadní vliv na to, že je povodeň na části horního toku Vltavy. Ve Vyšším Brodě je řeka na druhém stupni. V Českém Krumlově se Vltava dostala na třetí stupeň ve středu před šestou hodinou večer, kdy hladina dosáhla 221 centimetrů. Od té doby se již situace příliš neměnila, hladina celé čtvrteční dopoledne kolísala mezi 220 a 222 centimetry. Před druhou hodinou odpoledne se dostala pod hranici 220 centimetrů, nikoli však výrazně. Po třetí hodině voda opět stoupla na třetí povodňový stupeň.

Podle ČHMÚ by už hladina Vltavy v Krumlově neměla stoupat. Lze naopak očekávat její další postupné a pozvolné klesání, řekla ve čtvrtek Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. „Pro nejbližší dny můžeme říct, že to horší nebude. Očekáváme, že začne mrznout a pokud budou srážky, tak sněhové. I tak ale ještě nějakou dobu zůstane Vltava v Českém Krumlově na rozmezí druhého a třetího stupně,“ upřesnila.

Městská povodňová komise zabezpečila kritická místa kolem řeky, od středy je podél ní asi tisíc pytlů s pískem. V provozu zůstává krizová linka 380 766 222. Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO) ve čtvrtek ráno ve vysílání ČT24 ujistil, že město je připraveno na hladinu 240 centimetrů, přičemž by neutrpělo větší škody.

Zpravodaj Ondřej Ublick o zvýšené hladině Vltavy v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Občasný déšť nebo přeháňky se za uplynulých 24 hodin vyskytly na většině území. Nejvíc jich spadlo na horách, kde byly srážky trvalejší, pouze v polohách nad tisíc metrů byly smíšené nebo sněhové. „Největší úhrny, dvacet až 45 milimetrů, byly zaznamenány v pohraničních horách Čech (Krkonoše, Jizerské hory, Orlické hory, Šumava) a v Jeseníkách. Stanice Pec pod Sněžkou zaznamenala do dnešního (čtvrtečního, pozn. red.) rána 47 milimetrů,“ uvedl ČHMÚ.

Bdělost platí na desítkách míst

Na nejnižším stupni povodňové aktivity jsou řeky napříč republikou zhruba na padesáti měřicích stanicích. Většina je v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku jsou rozvodněné Svratka v Dalešíně a ve Veverské Bítýšce, Krupá v Habarticích, Morava v Raškově, Moravice ve Velké Štáhli a Valšově, Oskava v Uničově na prvním stupni je i Velká Stanovnice pod přehradou Karolinka.

Ve většině případů hodnotí ČHMÚ situaci jako stabilní. Vzhůru jdou zejména hladina Jizery v Bakově – kde je na prvním stupni, ale mohla by se dostat až na druhý – dolní Vltavy ve Vraňanech a Labe v Děčíně.

Podle meteorologů budou ale hladiny rozvodněných toků ještě pozvolna stoupat nebo kolísat. „Vlivem ochlazení budou srážky během dne, postupně i v nižších polohách, přecházet ve sněhové a hladiny rozvodněných toků budou od horních úseků postupně kulminovat a následně klesat,“ uvedl ČHMÚ.