Začátek roku bude zatažený s deštěm a přeháňkami, ČHMÚ vydal výstrahu před povodněmi

Počátek nového roku bude převážně oblačný nebo zatažený s deštěm a přeháňkami. Na horách může sněžit. Teploty přes den se budou šplhat k deseti stupňům Celsia, pod nulu klesnou v noci jen v úterý a v pátek. Ochlazení může přijít o víkendu, na začátku příštího týdne se mohou objevit i celodenní mrazy. Ve třetím lednovém týdnu se mírně oteplí. Vyplývá to z aktuální předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho sdělení na sociální síti X. Meteorologové zároveň dopoledne vyhlásili výstrahu před povodněmi, týká se větší části Čech.

Během pondělka se místy vyčasilo až na polojasno. V nížinách pršelo nebo byly přeháňky. V místech s nadmořskou výškou přesahující 700 metrů nad mořem sněžilo. Teploty se dostaly až na osm stupňů Celsia. Podobné by to mělo být v úterý.

Středa může přinést i vydatnější srážky a teploty až jedenáct stupňů Celsia. Ve čtvrtek a v pátek budou přeháňky nebo déšť jen ojedinělé. Ve čtvrtek se teploty dostanou k deseti stupňům, v pátek se denní maxima vrátí k osmi stupňům Celsia.

Také sobota má být podle předpovědi oblačná až zatažená s deštěm a přeháňkami, které mohou být smíšené nebo sněhové i v nižších polohách. Denní maxima by neměla překročit sedm stupňů Celsia. Od neděle má padat sníh, v nížinách smíšené srážky. Nejnižší noční teploty postupně klesnou až k minus deseti stupňům Celsia. Mrznout by mohlo i přes den.

Začátkem příštího týdne mohou přijít celodenní mrazy

ČHMÚ na síti X uvedl, že od soboty se podle meteorologických modelů nad Británií vytvoří rozsáhlá tlaková výše, která zamezí přísunu teplejšího oceánského vzduchu do Česka a umožní průnik mrazivého arktického vzduchu od severu. „Na začátku příštího týdne se dost možná dočkáme i celodenních mrazů. V případě jasných nocí i teplot hluboko pod minus deseti stupni Celsia,“ napsali meteorologové.

V měsíčním výhledu ČHMÚ předpokládá pro příští týden průměr maximálních denních teplot jen mírně nad nulou, minimálních nočních teplot kolem minus tří stupňů Celsia. Po polovině ledna by týdenní průměr denních maxim měl vystoupat ke čtyřem stupňům Celsia. V posledním lednovém týdnu se podle výhledu sníží ke dvěma stupňům.

Co se týče srážek, ČHMÚ předpokládá v jednotlivých týdnech velké rozdíly. „V prvním týdnu očekáváme nadprůměrné úhrny kolem 25 milimetrů, v dalších kolem deseti milimetrů a v posledním jen kolem pěti milimetrů,“ napsal.

Na západě i severu Čech začnou platit výstrahy

Výstraha meteorologů platí až do odvolání pro Prahu, pro Plzeňský kraj do odvolání od úterního odpoledne, v dalších horských a podhorských oblastech po obvodu Čech od úterního večera.

Hladinu Vltavy v metropoli nad úrovní prvního povodňového stupně udržují vodohospodáři odpouštěním vody z vltavských přehrad. Od úterních 16:00 se výstraha rozšíří na Plzeňský kraj a jihozápadní cíp Středočeského kraje. Od 22:00 pak bude varování meteorologů platit i v západní polovině Jihočeského kraje, v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji, ve většině Pardubického kraje, na severu kraje Středočeského a v malé části Vysočiny.

„V důsledku předpovídaných srážek očekáváme v úterý večer opětovné vzestupy hladin toků odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech,“ přiblížila Michaela Valachová z ČHMÚ. Hladiny toků podle ní s vysokou pravděpodobností překročí úroveň prvního povodňového stupně bdělosti, ojediněle nelze vyloučit dosažení druhého stupně, tedy pohotovosti. „Vzestupy v důsledku dotoku očekáváme i na dolních úsecích toků,“ dodala.

Výstraha ČHMÚ před nebezpečím povodní z 1. ledna 2024
Zdroj: ČHMÚ