Povodňové stupně platí v Česku na více než padesátce míst. Hory zasáhnou další vydatné srážky, přidá se vítr

Starosti s rostoucí hladinou toků zatím v Česku nekončí. Předpověď varuje před extrémními srážkami hlavně na Šumavě, a to až do čtvrtka. Případnou povodeň může kromě vydatného deště umocnit silný vítr a úbytek sněhu. Výrazný vzestup hladin se čeká hlavně v povodí Otavy. Dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity hlásilo ve středu večer přes pět desítek míst, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu ve večerních hodinách vystoupala na třetí povodňový stupeň i Vltava v Českém Krumlově.

Řeky na severovýchodě Čech budou podle modelů kulminovat ještě během středeční noci. Naopak na západě a jihu Čech dosáhnou hladiny maxima až ve čtvrtek večer a v noci. Pak by se měl postup povodňové vlny zpomalit, například do Prahy by měla dorazit až v sobotu ráno. Hlavně během čtvrtka se tak na českých tocích budou objevovat všechny tři stupně povodňové aktivity.

Kvůli očekávaným srážkám a tání sněhu očekávají meteorologové další vzestupy hladin, nejvyšší povodňový stupeň předpokládají ve stanicích Stodůlky, Rejštejn a Sušice v povodí Otavy. „Na Vydře, Křemelné a na Otavě až po Sušici hrozí překročení třetího stupně povodňové aktivity. Mělo by k němu dojít ve středu ve večerních hodinách a kulminace v těchto úsecích nastane o půlnoci ze středy na čtvrtek,“ upozornil ČHMÚ.

„Je velmi pravděpodobné, že právě v povodí Otavy budou dosahovány třetí stupně povodňové aktivity, a tam by za určitých podmínek mohlo dojít k tomu, že bychom se mohli bavit i o padesátileté vodě,“ řekl meteorolog ČT Pavel Karas.

Opětovně stoupat začne dolní Labe, které postupně překročí druhý, v pátek pravděpodobně i třetí povodňový stupeň.

Výstraha ČHMÚ před nebezpečím povodní ze 3. ledna 2024
Zdroj: ČHMÚ

Na druhý stupeň vystoupají podle aktualizované výstrahy také další toky i na jihu a západě Čech, v povodí horního Labe a horní Moravy.

Na Šumavě může do čtvrtečního večera spadnout místy až devadesát milimetrů srážek, v Krkonoších a v Orlických horách šedesát milimetrů. „Hranice sněžení bude ve středu kolem 1200 metrů, ve čtvrtek bude klesat na 900 metrů, večer na severu Čech se objeví sněhové srážky i v nižších polohách,“ upozornili meteorologové.

Ve čtvrtek bude také silně foukat, a to hlavně v jižní polovině Čech. Nárazy mohou na některých místech překročit rychlost 65 kilometrů v hodině. Od čtvrtečního večera budou srážky ustávat a vítr zeslabovat.

Výstraha ČHMÚ před vydatným deštěm ze 3. ledna 2024
Zdroj: ČHMÚ

„Během včerejšího dne (úterý) a noci jsme zaznamenali srážky na celém území Česka, nejvíce jich přitom spadlo na Šumavě, ojediněle i přes sedmdesát milimetrů. Na ostatních horách pak 24hodinové úhrny dosáhly až k padesáti milimetrům,“ napsali ve středu ráno meteorologové na Facebooku.

Dodali, že vlivem těchto srážek a odtávání sněhu budou hladiny toků dál stoupat. „Očekáváme četné dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity, výjimečně ale může platit i třetí stupeň, a to zejména u toků odvodňujících Šumavu a Krkonoše. Srážky aktuálně zeslábly, ale i tak čekáme v následujících hodinách četné přeháňky a také bude pokračovat tání sněhu, proto je nutné i nadále sledovat hladiny řek,“ uvedli také.

V Plzeňském kraji platily ráno druhé povodňové stupně na Křemelné ve Stodůlkách a na Otavě v Rejštejně a v Sušici. Vydra v Modravě měla první stupeň, tedy bdělost. Podle dat pozemních srážkoměrů ČHMÚ spadlo za uplynulých 24 hodin v šumavských Prášilech 76 milimetrů srážek, v Hojsově Stráži téměř 53 milimetrů, v Železné Rudě 51 milimetrů a ve Filipově Huti a na Špičáku přes čtyřicet milimetrů srážek.

V Karlovarském kraji platil první povodňový stupeň na přehradě Skalka u Chebu a na Bystřici v Ostrově. V Krušných horách spadlo podle Povodí Ohře za posledních 24 hodin až 38 milimetrů srážek.

Silné deště zasáhly i Královéhradecký kraj. „Labe v tuto chvíli kulminuje kolem Hradce Králové a dá se předpokládat, že v příštích dnech bude stoupat od Hradce až po státní hranici,“ uvedl v pořadu 90´ ČT24 vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Dodal, že situace na řece dosáhne někde třetího stupně, ale měla být velmi podobná té během vánočních svátků.

Druhý povodňový stupeň byl ráno na Labi ve Vestřevi na Trutnovsku, na Bystřici v Rohoznici na Jičínsku a na Cidlině v Jičíně. První povodňové stupně byly na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří a v Kostelci nad Orlicí, na Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí, na Metuji v Krčíně, Cidlině v Novém Bydžově, Úpě ve Zlíči a na Labi ve Stanovicích a na přehradě Les Království. „Významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme,“ doplnil Petr.

Hladina Labe stoupla i v Ústeckém kraji, prvního stupně povodňové aktivity dosáhla ráno v Litoměřicích, Ústí nad Labem, Děčíně a Hřensku. V kraji platí první stupeň i na Bílině v Trmicích a na Flájském potoce v Českém Jiřetíně v Krušných horách. V Děčíně zůstává uzavřená silnice do Dolního Žlebu. V pohotovosti zůstává vlak Českých drah, který město zajistilo. Je určen pouze pro mimořádné události a přepravu posádek integrovaného záchranného systému. Město chtělo původně cestu během středy otevřít, aktuální prognózy tomu nicméně zatím nenasvědčují.

90' ČT24: Počasí přinese povodňové ohrožení (zdroj: ČT24)

Omezený provoz vlaků

V Libereckém kraji se odpoledne na druhý povodňový stupeň dostal Panenský potok v Pertolticích na Českolipsku. Na prvním stupni byly v důsledku předchozích srážek a tání sněhu k 17:00 Jizera v Železném Brodě na Jablonecku a Ploučnice v Mimoni na Českolipsku. Vyplývá to z údajů na portálech Povodí Labe a Českého hydrometeorologického ústavu. Kvůli podmáčené půdě je od rána i omezený provoz na železniční trati z Liberce na Turnov, konkrétně v úseku mezi krajským městem a Jeřmanicemi. „Rychlost tam je snížena na deset kilometrů v hodině,“ upozornil ráno mluvčí Správy železnic Pavel Tesař. Kvůli podmáčené půdě jezdí pomaleji také vlaky na trati mezi Hostinným a Pilníkovem na Trutnovsku.

Stoupá rovněž hladina Vltavy na jihu Čech, v Českém Krumlově se před šestou večer dostala na třetí stupeň povodňové aktivity. „Třetí stupeň na Vltavě v Českém Krumlově je dán tím, že odpouštíme z lipenské nádrže,“ uvedl v pořadu 90′ ČT24 generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala s tím, že jde o neškodný odtok. „Třetí stupeň je 220 centimetrů, my se pohybujeme u hodnot 221, 222 či 219 centimetrů. Opticky to vypadá jako nejhorší situace, ale je to řízená manipulace, takže situace není taková, aby způsobovala škody,“ dodal s tím, že nikde jinde se řeka třetímu stupni neblíží.

Město dopoledne oznámilo, že dostalo informaci z Povodí Vltavy, že tam řeka vystoupá nejméně na 220 centimetrů. Město rozmístilo kolem řeky téměř tisíc pytlů s pískem, řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO). „Rozvážíme pytle, děláme je přímo na místě, povolali jsme služby města,“ uvedl Nogrády.

Pražský magistrát kvůli upouštění vody ve vltavské kaskádě a zvyšující se hladině Vltavy uzavřel od středečních 16. hodin náplavky. Lidé na ně nebudou smět až do odvolání. Zastavené nadále budou přívozy P1 a P2 přes Vltavu. Podle Kubaly jde o preventivní opatření.

První stupeň pak ráno platil na řece také v Lenoře na Prachaticku, Vyšším Brodě a Zátoni na Českokrumlovsku.

Na Vysočině vystoupala na stav bdělosti Sázava v obci Sázava a Svratka v Dalečíně a Borovnici. V Olomouckém kraji platí druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, v Hoštejně na Šumpersku. Rozvodnila se tam řeka Březná, největší přítok Moravské Sázavy. Ve Zlínském kraji je bdělost na dvou tocích, dosáhla jí Bystřička nad stejnojmennou přehradou na Vsetínsku a také Dřevnice nad nádrží v Kašavě na Zlínsku.

Kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu, stoupaly hladiny toků v Česku už před Štědrým dnem, o svátcích hlásilo některý z povodňových stupňů kolem 170 míst.