Severozápad Francie postihly silné záplavy, řada vesnic je pod vodou

Události ČT: Severozápad Francie zasáhly povodně (zdroj: ČT24)

Severozápad Francie sužují následky rozsáhlých záplav. Řada vesnic zůstává pod vodou, na mnoha místech jsou přerušeny dodávky elektřiny, tři sta škol je zavřených. Oblast navštívil i prezident Emmanuel Macron se slibem výrazné pomoci.

V departementu Pas-de-Calais mluví o stoleté vodě, podobné záplavy tam nepamatují. Poškozených je na pět tisíc domů, o střechu nad hlavou přišly téměř dvě tisícovky lidí. Zatopené zůstávají rozsáhlé oblasti.

„Spoléhali jsme na hráz, ale voda ji protrhla a postupovala hodně rychle. Dostala se dovnitř domu a během jediného dne stoupla až sem,“ ukazuje Michel z obce La Calotterie až někam do výše svých ramen.

Z La Calotterie muselo být evakuováno osmdesát procent obyvatel. Někteří se během středy snažili dostat do svých domů, i když voda je tam stále po pás. V zoufalství se ze zatopených místností snaží zachránit nejcennější věci. Nejraději by už začali s úklidem, ale voda je pořád ještě vysoko. Jen těžko lze odhadnout, kdy se budou moci do svých domů trvale vrátit. I když klesne voda, stále jim nepůjde elektřina. 

„Lidé jsou trochu v šoku, snaží se dostat ke svému oblečení. Mám k dispozici jen další dva lidi, takže zaznamenáváme všechny požadavky a od dnešního rána se snažíme oblečení pro obyvatele svážet,“ přiblížil ve středu starosta Franck Leurette.

„Děláme si velké starosti o dům. Máme v něm devadesát centimetrů vody. A to jsme měli štěstí,“ uvedla místní obyvatelka Cindy.

Na celých deseti procentech území departementu vyhlásila prefektura nejvyšší stupeň výstrahy, ve 250 obcích dokonce stav přírodní katastrofy. S rozsahem škod se přijel na vlastní oči seznámit prezident Macron, který slíbil pomoc přesahující v přepočtu miliardu korun.