TÉMA

Rozvodněné řeky

Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe

Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|

V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově

Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|

Meteorologové na pondělí zvýšili stupeň výstrahy před větrem, mohou se také rozvodnit řeky

Meteorologové zvýšili stupeň varování před silným větrem na pondělní ráno a dopoledne. Týká se to většiny Čech. V horách a podhůří na severu čekají od nedělního večera povodňové stavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před větrem, který v nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 110 kilometrů v hodině, platí s nízkým stupněm nebezpečí od sobotní půlnoci.
20. 2. 2022|