Jihozápad Čech postihly silné deště, na Plzeňsku se rozvodnilo několik toků

Události: Přívalová povodeň na Domažlicku (zdroj: ČT24)

Silné srážky, které v úterý večer zasáhly Plzeňský kraj, způsobily na několika místech potíže. V Blížejově na Domažlicku se večer po prudkém lijáku dostala voda do několika domů a dvorů, sdělil starosta Jiří Červenka (BLÍŽEJOVSKO 8). Hasiči měli v kraji desítky výjezdů k popadaným stromům a čerpání vody, vyplývá ze statistiky jejich zásahů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napršelo na Šumavě a v podhůří Českého lesa za 24 hodin až 75 milimetrů srážek. Na Radbuze ve Staňkově na Domažlicku platí třetí povodňový stupeň.

„Natekla nám sem voda z polí okolo. Je na nich kukuřice, takže déšť sem do vsi spláchl bahno z polí. Voda se dostala asi do čtyř domů a zaplavila osm až deset dvorů,“ řekl Červenka. V obci bylo podle něj až půl metru vody. „Způsobilo to škody hlavně na soukromém majetku, až opadne voda, budeme zjišťovat škody,“ dodal starosta postižené obce.

Lazecký potok, jehož hladina se v noci na středu výrazně zvedla, zničil mimo jiné hřiště s umělou trávou a strhl opěrnou zeď za domem pro seniory. Přesto žádní lidé nemuseli být evakuováni, zůstalo u doporučení jít o patro výš, aby v přízemí bylo možné uklízet. Škody však jdou do milionů korun.

Redaktorka ČT Daniela Tunklová z Blížejova postiženého vydatným deštěm (zdroj: ČT24)

Červenka doplnil, že zřízena byla obecní povodňová komise. Podle starosty jsou všechny silnice v obci s patnácti sty obyvateli průjezdné. „Myjeme silnice a lidé uklízí dvory. Dva tři dny to bude trvat. Obec čistí hřiště a průtah obcí, kde pomáhají domažličtí hasiči a krajská správa silnic,“ řekl Červenka. Vyplavené domy byly pojištěné, majitelé už to s pojišťovnami řeší.

Obec postihly stejně intenzivní záplavy i v roce 2009. I tehdy voda přišla ze severozápadu. S firmou, jejímž polem déšť stekl do obce, místní úřad jedná. Obci by dle starosty pomohlo vybudování suchého poldru (nádrž bez vody sloužící k protipovodňové ochraně) pod polem. „V pozemkových úpravách je tam navržený, ale Státní pozemkový úřad ho zatím nepostavil,“ poznamenal Červenka.

Předpověď počasí (22. 5. 2024) (zdroj: ČT24)

Podle ČHMÚ byly v úterý nejsilnější srážky v Česku na jihozápadě území. „Celkem zde za posledních 24 hodin napršelo nejčastěji 20 až 50 milimetrů, ale v okolí Železné Rudy 60 až 70 milimetrů, v podhůří Českého lesa 60 až 75 milimetrů,“ uvedli meteorologové. Například v Domažlicích naměřili 60 milimetrů, v Plané 66, v Horšovském Týně 68, v Tachově 69 a ve Starém Sedle až 75 milimetrů srážek.

Srážky odpoledne slábly

Srážky ve středu odpoledne ustaly, přesto Radbuza ve Staňkově překročila o pár centimetrů hranici třetího povodňového stupně. Na vydatné deště reagovaly hladiny zejména menších vodních toků. Podle pracovníka z plzeňské pobočky ČHMÚ Martina Adamovského je třetí povodňový stupeň na Radbuze dán vysokými stavy vody na jejích přítocích. „Kolem Horšovského Týna, ale i v Kdyni opravdu hodně pršelo, několik hodin. Byly tam výrazné úhrny, stanice tam potvrdily i přes sto milimetrů srážek,“ informoval.

Rozvodnilo se několik menších toků v podhůří Českého lesa, zejména v povodí Radbuzy, Mže a Úhlavy. Už v úterý navečer dosáhla prvního stupně Zubřina v Domažlicích. Hladiny většiny větších toků v oblasti ještě stoupají, uvedl ČHMÚ.

Krajští hasiči měli za úterý a středu na sto výjezdů hlavně kvůli čerpání vody a pomoci s bahnem. „Zejména voda, která se valí z pole, přivede tolik bahna, že to nejde odčerpávat,“ řekl řídicí důstojník domažlického územního odboru David Dopirák. Podle něj se musí bahno likvidovat lopatami a kýbly, technickým prostředkem by mohl být sací bagr, což je ale drahá a nadstandardní metoda. „To by se vyplatilo, kdyby to bylo opravdu ve velkém měřítku,“ uvedl.

Hasiči stále pomáhají v okolí Blížejova, Horšovského Týna a Staňkova lidem, kteří to sami nezvládnou kvůli stáří nebo zdravotnímu handicapu. „Snaží se to s nimi dočistit, odčerpat i nějaké bahno odvézt. Teď už je to hlavně v režii dobrovolných jednotek,“ řekl Dopirák. Stále ale vyjíždějí také profesionálové. „Po včerejšku (úterý) se ještě objevují prostory, které se akutně neřešily během toho velkého deště, ale jsou i mimo pásmo, kudy prošla hlavní průtrž mračen,“ vysvětlil.