Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe

Události: Povodňová situace na řekách (zdroj: ČT24)

Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Na dolním Labi v profilech Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín, na středním Labi v Němčicích došlo k překročení 3. SPA (stupně povodňové aktivity, pozn. red.). Na dolním Labi je na tento jev do odvolání vydaná výstraha. Kulminaci očekáváme v Němčicích dnes večer, na dolním toku Labe během sobotního rána. Následné poklesy budou velmi pozvolné,“ informoval ČHMÚ v pátek na svém facebooku.

V pátek odpoledne pak ČHMÚ výstrahu aktualizoval. „Horní části rozvodněných toků budou převážně mírně klesat, střední a dolní úseky v důsledku dotoku budou ještě kolísat nebo stoupat. Na dolním Labi očekáváme kulminace v noci na sobotu 6. 1. nebo v sobotu, vzestupy i následné poklesy budou velmi pozvolné. Hladina Vltavy v Českém Krumlově se v důsledku manipulací na VD Lipno bude nadále pohybovat na hranici mezi 2. a 3. stupněm povodňové aktivity. Vltava v Praze je řízenou manipulací udržována nad úrovní 1. povodňového stupně. Během dneška dojde k poklesům na dolním toku Vltavy a následně i zpomalení vzestupů na dolním Labi,“ napsal ústav.

V krajském městě Ústeckého kraje se kvůli situaci sešla povodňová komise, hladina řeky je aktuálně na úrovni 616 centimetrů. Voda ve městě částečně zaplavila podzemní parkoviště pod nádražím, uzavřené jsou cyklostezky. S jejich úklidem se začne zřejmě až po mrazech, které meteorologové očekávají začátkem příštího týdne. Novinářům to po jednání komise řekl primátor Petr Nedvědický (ANO).„Rozvodněné Labe zatím nezpůsobuje žádné větší komplikace,“ podotkl redaktor ČT Ivo Brániš.

Studio ČT24: Zvýšené hladiny toků v Česku (zdroj: ČT24)

Ústečtí hasiči ve čtvrtek večer čerpali vodu z odvodňovací šachty protipovodňové vany pod mostem Edvarda Beneše. Opět byla zatopená část jízdního pruhu. „Kromě akce v Ústí jsme v souvislosti s vysokou hladinou řek nikde v kraji nezasahovali,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Kvůli nefunkční klapce v šachtě se už dvakrát v krátké době zatopila Přístavní ulice, to způsobilo velké komplikace v dopravě během čtvrtečního rána. Klapku vyčistil a zavřel potápěč. „Měli jsme tady i zástupce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), který nás ubezpečil, že protipovodňová vana na komunikaci I/30 bude funkční,“ uvedl primátor.

Labe v Ústeckém kraji

Labe v Děčíně překročilo hranici třetího povodňového stupně ve čtvrtek o půl jedenácté večer, když dosáhlo hladiny 560 centimetrů. Poslední údaje před půlnocí pak vykazují hladinu 590 centimetrů. Zatopena je cesta do Dolního Žlebu na Děčínsku, silnice do Prostředního Žlebu byla ráno ještě průjezdná, informovalo město Děčín na Facebooku. I v příhraničním městě se kvůli aktuální situaci sešla povodňová komise.

V Děčíně je uzavřena kvůli vysoké hladině řeky městská knihovna, která se nachází poblíž řeky. Mimo provoz zůstává už od první povodňové vlny před koncem roku informační centrum. Okolí řeky kontrolují ve všech třech městech strážníci. Zatopené části cyklostezky jsou označeny páskami.

V Litoměřicích se Labe dostalo na stav ohrožení, tedy přes 380 centimetrů, v pátek 20 minut po půlnoci, v Ústí nad Labem přes šestimetrovou hranici v 1:10. Hladina řeky se v pátek večer pohybovala v Litoměřicích pod 390 centimetry. Podle Brániše se její vzestup už pomalu zastavuje.

Voda by neměla způsobit vážnější škody, tvrdí vedení Litoměřic. „S největší pravděpodobností dosáhne prosincových hodnot, kdy kulminovala na 535 centimetrech pod Tyršovým mostem a na 413 centimetrech u mostu Generála Chábery,“ uvedla mluvčí radnice Eva Břeňová. Z preventivních důvodů město odstranilo pouze kontejnery na komunální odpad z blízkosti místa, kde přistává loď Florentina, jež nyní kotví v bezpečí. Protipovodňové zábrany se staví v Mlékojedech a Křešicích na Litoměřicku.

Zvýšení hladiny Labe zasáhlo i obce v okolí Litoměřic, třeba v obci Křešice musejí dobrovolní hasiči odčerpávat vodu z tamního potoka přes protipovodňovou stěnu.

Studio ČT24: Labe na severu Čech stále stoupá (zdroj: ČT24)

V Němčicích na Pardubicku, kde Labe rovněž přes den dosáhlo třetího stupně povodňové aktivity, skončil stav ohrožení pozdě v noci. Hladina tam k půlnoci byla na 449 centimetrech.

Okolo poledne měla dosáhnout maxima hladina řeky v Přelouči, odpoledne v Kostelci nad Labem, večer v Mělníku a v sobotu během dopoledne v Ústí nad Labem. Kvůli záplavám je neprůjezdná silnice z Opatovic nad Labem na Pardubicku do sousední Vysoké nad Labem.

Obě přehrady na největší české řece jsou plné. Zcela zaplněný je zásobní prostor ve vodních nádržích Labská a Les Království. V přehradě Pastviny na Divoké Orlici zbývalo v šest hodin ráno v pátek ještě devět procent kapacity.

Druhé stupně v Mělníku, Sánech a Kostelci

Druhý stupeň povodňové aktivity platil odpoledne ve Středočeském kraji na Labi v Mělníku, v Kostelci nad Labem na Mělnicku a na Cidlině v Sánech na Nymbursku.

Hladina Labe v Mělníku je na druhém stupni od čtvrtečního odpoledne, po půl čtvrté odpoledne dosahovala úrovně 501 centimetrů. „Na základě hydrologické předpovědi se kulminace Labe očekává večer při stavu hladiny 525 centimetrů a průtoku 1290 metrů krychlových za sekundu,“ uvedlo vedení města na webu. Během dne má rozhodnout o zavření vrat do přístavu. Vrata na Pšovku zatím prý nelze zavřít, dle manipulačního řádu se mohou zavřít až při hladině 530 až 550 centimetrů, jinak hrozí poškození čerpadel.

Cidlina v Sánech se na úroveň druhého stupně dostala v noci na pátek, v průběhu dne její hladina vystoupala na 216 centimetrů. Dopoledne začala pohotovost platit také na Labi v Kostelci nad Labem, hladina řeky tam před půlnocí byla na 651 centimetrech.

Bdělost, tedy první povodňový stupeň, platí na Sázavě v Nespekách na Benešovsku, Kácově a Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku, dále na Doubravě ve Žlebech na Kutnohorsku a na Mrlině ve Vestci na Nymbursku. Stejný stupeň je i na Jizeře v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku, na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku a na Vltavě ve Vraňanech na Mělnicku.

První stupeň povodňové aktivity zatím zůstává v Praze, doplnil meteorolog ČT Michal Žák. Průtok Vltavy se v hlavním městě snížil, může za to redukce odtoku na vodní nádrži ve Vraném nad Vltavou. Díky tomu, že meteorologové v průběhu pátku déšť prakticky neočekávají, se bude situace na řekách postupně uklidňovat. Žák však upozornil, že poklesy na velkých tocích – třeba Labi – budou velmi pozvolné.

Meteorolog Michal Žák ve Studiu ČT24: Hladiny řek dál zvedá déšť a tání sněhu (zdroj: ČT24)

Protipovodňová opatření v Praze

Povodňová komise pražského magistrátu se shodla na tom, že opatření proti vysoké vodě zůstanou v hlavním městě v platnosti nejméně do příštího týdne. Pražané se tak nadále nebudou moci vydat na náplavky nebo na čapadlo, tedy klenutý průchod u Divadelní ulice. Zavřena zůstanou vrata do Čertovky i u hotelu Four Seasons a podchod v ulici K Loděnici na Zbraslavi. Mimo provoz budou nadále přívozy. Sdělil to mluvčí magistrátu Vít Hofman.

První protipovodňová opatření zavedl magistrát 25. prosince, kdy byla zavřena vrata na Čertovce a uzavřeny náplavky. Některé z nich byly o dva dny později opět zpřístupněny, avšak vedení města je ve středu 3. ledna znovu uzavřelo a přibyla ještě další opatření na Zbraslavi a v centru města.

Hladina Vltavy v Českém Krumlově má kolísat

Vltava v Českém Krumlově se na třetí stupeň dostala už ve středu vpodvečer, ve čtvrtek odpoledne přechodně klesla na druhý stupeň, poté ale znovu stoupla, k večeru zase klesla. Očekává se, že mezi druhým a třetím stupněm, tedy kolem hranice 220 centimetrů, bude ještě nějakou dobu kolísat.

Výšku hladiny ovlivňuje odtok z lipenské přehrady, který je vyšší kvůli dešťům a tání sněhu na Šumavě v posledních dnech. Navýšený je o 90 metrů krychlových za vteřinu.

Vodohospodáři kvůli zvýšené hladině toků řeší, jak uměle regulovat Vltavu a odtok z Lipna dál po proudu, informoval z Českého Krumlova redaktor ČT Martin Donát. Chtějí tak v lipenské přehradě vytvořit dostatečnou rezervu pro případnou další povodeň.

Martin Donát hovořil o stavu vodní hladiny Vltavy v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO) v ranním vysílání ČT upřesnil, že řeka sice vystoupala na nejvyšší úroveň za posledních čtrnáct dní, je to ale stále v mezích, na které je město připraveno. Situaci stále mapuje tamní povodňová komise ve spolupráci s hasiči.

Starosta Českého Krumlova hovořil o povodňové situaci (zdroj: ČT24)

„Stejné množství vody jako v Českém Krumlově je v řece i na jiných místech pod přehradou. Ale hranice povodňových stupňů si určují obce v závislosti na tom, jak řeka ohrožuje obydlená místa a jaké škody by mohla způsobit,“ uvedla Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Českokrumlovská radnice ve středu preventivně zabezpečila kritická místa, rozmístila kolem řeky asi tisíc pytlů s pískem. Od té doby se ale zvýšila hladina řeky jen o několik centimetrů.

Druhý povodňový stupeň na Vltavě na jihu Čech platí ještě ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku. V Březí na Českobudějovicku, Zátoni na Českokrumlovsku a Chlumu na Prachaticku pak hladina překonala nejnižší první povodňový stupeň.

Klidnější situace v Královéhradeckém kraji

V Královéhradeckém kraji v noci na pátek hladiny klesaly. Povodňové stupně ráno zůstávaly na deseti místech, zatímco po celý čtvrtek byly ve čtrnácti lokalitách. Druhý povodňový stupeň byl v pátek při setrvalé výšce hladiny na Orlici v Týništi nad Orlicí. Na ostatních řekách panovaly první povodňové stupně, vyplývá to z dat Povodí Labe.

Na třetím povodňovém stupni bylo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku ve čtvrtek odpoledne, od té doby hladina klesá, aktuálně je na prvním povodňovém stupni.

Stupeň bdělosti platil ráno na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, Metuji v Krčíně, Úpě ve Zlíči, na přehradě Les Království, Bystřici v Rohoznici a na Cidlině v Novém Bydžově a v Chlumci nad Cidlinou.

V Karlovarském kraji drží pohotovost přehrada Skalka u Chebu, v Plzeňském kraji Radbuza ve Staňkově na Domažlicku.

Hladiny toků začaly po vydatných deštích a tání sněhu stoupat v noci na středu. O víkendu meteorologové očekávají ochlazení, srážky se změní z dešťových na sněhové. Toky podle předpovědí budou postupně kulminovat, následně zvolna klesat.