Demonstrace Milionu chvilek za nezávislost justice se přesunuly z Prahy do regionů. Byly v desítkách měst

Demonstrace za nezávislost justice v Brně (zdroj: ČT24)

Na více než šedesáti místech v regionech se konaly demonstrace za nezávislost justice, které svolalo hnutí Milion chvilek pro demokracii. Tentokrát mimo hlavní město. V Brně se demonstrovalo za odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové na Dominikánském náměstí, V Hradci Králové se přítomní vymezovali proti celé vládě Andreje Babiše (ANO).

Demonstrace požadující demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) se zúčastnili lidé například v Brně na Dominikánském náměstí. Akci pořádal spolek Milion chvilek pro demokracii a Společně Brno. Podle pořadatelů se Benešová snaží nabourat nezávislost české justice.

Akce nazvaná „Necouvneme ani v Brně“ směřuje i proti premiérovi Andreji Babišovi a Hradu. Mezi transparenty byl například nápis „Odstoupil špatný Zeman“. Reagoval na květnovou rezignaci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který jako hlavní důvod označil tlak Benešové. Další z účastníků měl nápis na triku, že „požaduje demisi Andreje Babiše a jeho neschopné vlády“.

Pořadatelé upozornili, že zatímco personální obsazení ministerstva zdravotnictví se dostalo do smyčky a vrací se Adam Vojtěch (za ANO), Benešová se z funkce nechce hnout. „Ohrožuje nezávislost justice, a tím pádem i demokracie. Pokud by na její návrh jmenovala vláda Andreje Babiše nového nejvyššího státního zástupce, šlo by opět o ohromný střet zájmů. V přímém přenosu tak můžeme sledovat snahy o destabilizaci justice a další zmatky na ministerstvu zdravotnictví, které vzbuzují v očích občanů jen čím dál větší nedůvěru,“ uvedli pořadatelé akce.

Podle nich se Benešová ještě jako nejvyšší státní zástupkyně snažila zamést stopy v takzvané aféře Olovo, snaze o diskreditaci tehdejší vlivné členky ČSSD Petry Buzkové. „Z funkce byla v roce 2005 odvolaná, protože se chovala spíš jako představitelka (Milošovy) Zemanovy ČSSD, ne jako představitelka nezávislé justice. Má mnoho dalších vroubků,“ uvedla mluvčí Milionu chvilek pro demokracii Hana Strašáková. Vrací-li se jako ministr Adam Vojtěch, měl by se podle ní vrátit na ministerstvo spravedlnosti Jan Kněžínek, který byl ministrem spravedlnosti od července 2018 do dubna 2019.

Lidé se sešli také ve Zlíně u sochy Tomáše Garrigua Masaryka mezi kongresovým a univerzitním centrem. V Hradci Králové se přítomní vymezovali proti celé vládě Andreje Babiše. Řečníci vystoupili i na Horním náměstí v Opavě. Premiér už dříve uvedl, že se organizátoři těchto akcí ve svých argumentech mýlí.