Další kraje a města včetně Brna či Hradce Králové mají schválené rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech.

Jihomoravský kraj

Zastupitelé Brna schválili rozpočet na příští rok s příjmy 18,6 miliardy korun a výdaji 19,5 miliardy korun. Město počítá s úvěrem 1,1 miliardy korun zejména k pokrytí výdajů na stavbu Janáčkova kulturního centra a multifunkční haly na výstavišti. Rozpočet kritizují opoziční Zelení a Žít Brno, město podle nich málo investuje do péče o zeleň.

Zastupitelé Hodonína schválili rozpočet na příští rok s příjmy 752,8 miliony korun a výdaji 1,03 miliardy korun. Schodek pokryje přebytek hospodaření z minulých let, zhodnocené investice i úvěr ve výši sto milionů korun, vyplývá z dokumentu na webu města. Na investice je z rozpočtu vyhrazeno 425 milionů korun, přičemž téměř 300 milionů jsou výdaje na již zahájené investice. Mezi ty největší patří oprava sportovní haly nebo rekonstrukce dětského městečka.

Středočeský kraj

Kutná Hora bude v příštím roce hospodařit s příjmy 644 milionů korun a výdaji 755 milionů. Schodek 111 milionů korun pokryje zapojením zůstatku na účtech. Opozice kritizovala výši schodku a zapochybovala o tom, že město všechny naplánované investice stihne. Koaliční politici návrh naopak obhajovali, město podle nich musí splatit svůj dluh vůči infrastruktuře.

Kraj Vysočina

Výdaje Kraje Vysočina v příštím roce budou 20,2 miliardy korun, meziročně se zvýší o 21 procent. Jen na opravy a rekonstrukce silnic by měly plynout dvě miliardy korun. Krajská samospráva bude například pokračovat ve stavbě obchvatu Jihlavy, opravovat hrad Kámen a stavět parkovací dům u třebíčské nemocnice. Očekávané roční krajské příjmy v příštím roce jsou 19,1 miliardy korun. Chybějící miliardu korun kraj doplní ze svých rezerv.

Pardubický kraj

Pardubický kraj bude mít příští rok rozpočet s příjmy 16,198 miliardy a výdaji 16,035 miliardy korun. Daňové příjmy představují 5,548 miliardy korun. Rozpočet se příliš neliší od toho, s nímž kraj vstupoval do letošního roku. Nejvíce peněz je vyhrazeno na dopravní stavby.

Královéhradecký kraj

Stotisícový Hradec Králové bude v roce 2024 hospodařit se schodkem 225 milionů korun při příjmech 2,84 miliardy korun a výdajích 3,06 miliardy korun. Deficit chce uhradit z peněz ušetřených v minulých letech a 140 miliony korun z dříve přijatého úvěru. Výdaje na investice by měly klesnout na 499 milionů z letos plánovaných 523 milionů korun. Hlavním výdajem příštího roku by mělo být 110 milionů korun na přestavbu křižovatky Mileta na silničním okruhu města. Jde o investici města, kraje a státu za více než půl miliardy.

Olomoucký kraj

Prostějovská radnice bude příští rok hospodařit s vyššími příjmy i výdaji. Příjmy města mají ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok vzrůst o 90 milionů korun na 1,305 miliardy korun a výdaje o 317 milionů korun na 1,621 miliardy korun. Schodek město pokryje ze své finanční rezervy.

Moravskoslezský kraj

Město Bruntál bude v roce 2024 hospodařit s rozpočtem ve výši 598 milionů korun. Příjmy bude mít ale zhruba o 90 milionů korun nižší. Schodek pokryje stejně jako v loňském roce z peněz naspořených v minulých letech. Na investice město vyčlení přes 140 milionů korun.

Třinec na Frýdecko-Místecku bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši téměř 1,18 miliardy korun. Město počítá s příjmy přesahujícími 959 milionů korun. Rozdíl mezi příjmy a výdaji dorovná z vlastních zdrojů. Třinec chce v příštím roce investovat hlavně do dopravy, školství a správy majetku.