Dálnice D1 už je průjezdná. Nehoda kamionů ji zablokovala na deset hodin

Nehoda dvou nákladních aut ve čtvrt na pět ráno uzavřela dálnici D1 zhruba na 165. kilometru nedaleko Velké Bíteše na Žďársku ve směru na Prahu. Policie musela odklání dopravu na exitu 168 u Devíti křížů. Na objízdných trasách se tvořily kolony, dálnice se otevřela až ve dvě odpoledne – nejdřív ji bylo třeba očistit od barev, které převážel jeden z havarovaných vozů.

Jeden z kamionů se při nehodě převrátil a zablokoval jízdní pruhy. Řidič se zranil, hasiči ho museli z kabiny auta vyprostit pomocí speciálního náčiní. Z kontejnerů havarovaného auta se navíc vysypal náklad – obaly od barev a ředidel – a znečistil asi čtyři sta metrů dálnice.

Podle Michala Polanského ze společnosti Jerex, která havarovaným vozům zajišťuje odtah, musela na místo cisterna s chemickým postřikem. Dálnici od barev, olejů a ředidel očistila „tak, aby bezpečnost byla zachovaná a veřejnost mohla po vozovce znovu bezpečně jet“.

Auta, která zůstala stát za místem nehody, opouštěla dálnici za asistence policie. Osobní auta se mohla otočit, kamiony musely vycouvat. Komplikovaný byl především průjezd Velkou Bíteší, za kterou se řidiči na exitu 162 na dálnici vraceli. Před sjezdem u Devíti křížů se ve směru od Brna tvořily asi osmikilometrové kolony. Řidiči museli počítat se zdržením.