Bývalý starosta Znojma Grois i současný Malačka opustili ČSSD. Strana prý ztratila dřívější hrdost

Bývalý starosta Znojma Jan Grois ani jeho nástupce Jakub Malačka už nejsou v ČSSD. Informoval o tom server iDNES.cz. Grois to potvrdil na svém facebookovém profilu, kde napsal, že ho už nebavilo obhajovat vnitřní politiku strany. Podle Malačky ČSSD jako strana ztratila dřívější hrdost a přestala komunikovat s členskou základnou.

Jan Grois sdělil, že neuvažuje o členství v jiné straně a chce se soustředit na komunální politiku. Ve Znojmě, kde po dřívějších sporech odešel z pozice starosty, působí jako místostarosta pro školství.

„V současnosti mě obrovsky naplňuje práce ve školství. Myslím, že se za posledních několik měsíců udělal obrovský pokrok. Připravili jsme standardy smíšené výuky, snažíme se pomáhat dětem ze sociálně potřebných rodin a mnoho dalšího. Do ČSSD nebudu kopat, moc bych straně přál, aby obnovila důvěru voličů. Já sám nadále věřím a chci prosazovat myšlenky solidární společnosti. Co se týká mé politické budoucnosti, tak nejsem v současnosti člen žádného politického subjektu,“ uvedl Grois.

Jakub Malačka ČSSD opustil po téměř deseti letech. „Mé rozhodnutí ve mně zrálo několik let a nedělalo se mi lehce. Mrzí mě, že strana ztratila dřívější hrdost, že se přestalo komunikovat s členskou základnou a podobně. Nemám zapotřebí sociální demokracii nijak špinit. Je to přesně naopak. Moc bych kolegům přál, aby se naplnila slova o změně směru, udělal se skvělý program a obnovila se komunikace s členy a voliči,“ sdělil současný starosta. 

Koalici na znojemské radnici odchod z ČSSD podle něj neohrozí. „Naše koaliční partnery z KDU-ČSL, ODS a Pro Znojmo jsem o tom dopředu informoval. Aktuálně nejsem členem žádné strany ani politického hnutí. V komunální politice ale hodlám dál působit. V jakém dresu nebo na jaké platformě, oznámím v následujících několika měsících,“ poznamenal Malačka.