Bývalý radní Přerova byl uznán vinným ze sexuálního nátlaku. Dostal podmínku a zaplatí 50 tisíc

Okresní soud v Přerově uznal politika Marka Dostála (ODS) vinným ze sexuálního nátlaku a uložil mu roční trest se zkušebním odkladem na dva roky. Kromě toho musí poškozené zaplatit padesát tisíc. Podle rozsudku zneužil svou funkci a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, ve dvou případech přiměl k orálnímu styku. Původně mu hrozily čtyři roky vězení.

Obžaloba uvádí, že Dostál vyvíjel sexuální nátlak na ženu ve dvou případech v listopadu 2017. Bývalá Dostálova zaměstnankyně kvůli tomu podle soudních znalců momentálně trpí psychickými problémy. 

Dostál vinu po celou dobu popíral a tvrdil, že šlo o její mstu, která měla zakrýt zpronevěru peněz v jeho podniku. Schodek už dříve vyčíslil na 22 tisíc korun, ale trestní oznámení na svojí podřízenou nikdy nepodal. 

Sexuální nátlak vyvíjel na ženu doma i v práci

Kvůli chybějícím penězům si Dostál ženu pozval k sobě do bytu v listopadu 2017. Tam ji údajně svlékl, lákal ji do sprchy a požadoval po ní, aby ho orálně uspokojila. Podle státní zástupkyně se žena bála, že přijde o práci, a tak na to přistoupila. 

Další incident se podle obžaloby odehrál o několik dní později, tentokrát už přímo v pohostinství, kde ženu k sexuálnímu aktu údajně donutil obdobným způsobem.

Oba akty se opravdu mohly stát tak, jak je poškozená popisuje. Její výpověď je nepřímo podporována výpověďmi jiných svědků.
Jan Rektor
soudce přerovského okresního soudu

Soudce Jan Rektor jako zásadní označil to, že se u poškozené vyvinula posttraumatická psychická porucha, která svědčí o přítomnosti traumatu. „Poškozená byla přinucena nátlakem a okolnostmi, obžalovaný zneužil této situace,“ uvedl soudce.

Právník ženu označil za gangsterku

Dostálův obhájce Petr Vavřík si ve své závěrečné řeči několikrát spletl poškozenou s obžalovanou a označil ji za otrlou gangsterku. Podle něj je prokazatelné to, že se věc nestala.  Opět také poukázal na její dluhy.

„Dozvídáme se, že paní poškozená plodila mnoho šokujících deliktů,“ uvedl Vavřík s tím, že ji snad ani není možné brát vážně. „Tam, kam přišla, několik let tráva neroste a všichni jsou z toho nešťastní,“ reagoval Marek Dostál.

Obžalovaný se stal přerovským radním loni 5. listopadu. O obvinění se začalo veřejně mluvit na dalším jednání zastupitelstva 19. listopadu, kdy na něj upozornili opoziční zastupitelé. Dostál rezignoval 6. prosince 2018, kdy už byla podaná obžaloba.