Brno připravilo komentované prohlídky památek pro běžce. Inspiraci našlo v zahraničí

Běžnou nabídku prohlídek, které pořádá turistické a informační centrum Brno doplní v létě série s netradičními náměty: Dvě běžecké komentované trasy s názvem „Zaběhni si brněnské památky“ a pět vyhlídkových okruhů turistického mikrobusu.

Dvě běžecké trasy s průvodcem o délce šest a deset kilometrů jsou v Brně absolutní novinkou. „Takzvané running tours jsou známé ze zahraničí, u nás jsou však stále ojedinělé. Vsadili jsme na ně proto, že chceme tento produkt oživit. Věříme, že nový formát přitáhne také mladší generaci, což je i letošním cílem,“ vysvětlila ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Trasy vedou místy, která by při prohlídce v běžném tempu nebylo možné projít. S profesionálním průvodcem lidé v pomalejším běžeckém tempu proběhnou přes Vilu Tugendhat k Cejlu nebo přes Pavillon ke Špilberku. „Přestože bude tempo pomalejší, od každého účastníka se předpokládá dobrá fyzička i naběhané kilometry. Nezapomeňte dobrou obuv a vhodné oblečení s sebou,“ uvádí web go to Brno.

Zaběhni si brněnské památky – přes vilu Tugendhat k Cejlu 10 km – místa, přes která vede trasa
Zdroj: TIC Brno

Příběh trhovkyně, kavárny a zkameněliny

Nabídku oblíbených prohlídkových okruhů, jako je třeba Funkcionalismus v Brně, doplní nové autentické prohlídky. Jedna z nich nazvaná Příběh trhovkyně (a trable zákaznic) prochází po existujících i zaniklých tržištích v Brně a ukáže, jaké zboží se kde dalo koupit, jaké byly fígle obchodníků a odhalí i některé osobní příběhy trhovkyň. Novinkou je i okruh Neživá příroda v Brně mapující geologickou minulost jednotlivých míst a brněnské kavárny současné i zmizelé.

Mezi pěti trasami vyhlídkového turistického mikrobusu je letos novinkou ta s názvem Legendární místa brněnského sportu. „Každý rok rozšiřujeme témata vyhlídkových jízd. Loni zaujal okruh Paláce průmyslové aristokracie, letos si to slibujeme od toho sportovního. Za tři hodiny se účastníci dozví to nejdůležitější o téměř stopadesátileté tradici sportovních týmů v Brně,“ uvedla Janulíková.

Vyhlídkové jízdy trvají od dvou do 3,5 hodin, vždy mají několik zastávek spojených s výstupem a představují například slavné brněnské vily, nejkrásnější vyhlídky na město nebo to nejlepší z brněnské moderní architektury.