Březina z lihové mafie dostal nižší trest. Kvůli spolupráci o to žádal obhájce, státní zástupce i ministr

Tomáš Březina stanul před Nejvyšším soudem (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud v úterý projednal dovolání Tomáše Březiny z takzvané „lihové mafie“, která připravila stát o 5,6 miliardy korun na daních. Rozhodl o snížení jeho trestu z šesti let na tři a půl roku. Mladší bratr Radka Březiny, šéfa zločinecké skupiny,  pomáhal policii rozkrýt fungování černého trhu s lihem. Poskytl tak klíčové důkazy proti 70 lidem.

Právě kvůli spolupráci s policií uložil původně krajský soud Tomáši Březinovi trest ve výši čtyř let ve vězení. Vrchní soud v Olomouci ale následně tento rozsudek zpřísnil na šest let, měl mu také zabavit veškerý majetek.

S tímto rozhodnutím nesouhlasila obhajoba ani státní zastupitelství, které nežádalo navýšení trestu, ale pouze propadnutí majetku. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) proto podal stížnost pro porušení zákona v Březinův prospěch. Nejvyšší soud proto nyní projednával ministrovu stížnost a Březinovo dovolání.

Zvýšení trestu by podle ministerstva spravedlnosti mohlo mít špatný vliv na další obviněné, kteří uvažují nad spoluprací s vyšetřovateli. Součinnost je přitom zásadní zejména v rozkrývání organizovaného zločinu. Tomáš Březina například policii sdělil informace, bez kterých by se podle vyjádření ministerstva nepodařilo rozkrýt celkový rozsah trestné činnosti a objem nezdaněného lihu.

„Jsou zde odkrývány další trestné činy dalších osob a to jsme považovali za potřebné v konečném důsledku zhodnotit v jeho prospěch,“ uvedl soudce Ivo Kouřil.

Díky svým výpovědím asi ve třiceti případech dopomohl mladší z bratrů Březinových k obvinění asi 70 lidí, s vyšetřovateli spolupracuje čtyři a půl roku. „Každý den lituji toho, čemu jsem napomáhal. Já i moje rodina poneseme doživotní následky. Snažím se to napravit tím, že spolupracuji při odhalování závažné trestné činnosti,“ řekl Tomáš Březina. 

Podle soudce Kouřila nesl vinu na závažné trestné činnosti. „Ale přístup pana obviněného je také mimořádný,“ prohlásil. Obhájce Březiny Pavel Fryšák výsledek soudu kvitoval. „Jsme spokojení,“ řekl po skončení soudu.

Březina si do této chvíle odseděl dva roky včetně vazby. Podle úterního rozsudku tak za mřížemi stráví ještě rok a půl.

  • Státní zástupce navrhl zrušit částečně rozhodnutí vrchního soudu a nařídit nové projednání
  • Obhájce navrhl snížení trestu ze šesti let na dva a půl až tři roky

Lihová mafie skladovala přes 20 milionů litrů nelegálního lihu

Zločinecká skupina kolem Radka Březiny vznikla v devadesátých letech na Zlínsku. Vystudovaný chemik sám sestrojil zařízení, s jehož pomocí vyráběl lihoviny z vyčištěného syntetického lihu namísto legálního a zdaněného lihu. Později skupina podváděla i při denaturaci lihu.

Pro zakrytí černého obchodu využívali firmu Morávia-Chem, která měla oficiálně vyrábět kapalinu do ostřikovačů. Radek Březina také založil likérku Drak, která je spojená s metanolovou aférou.

Mafie měla v podzemí několika moravských obcí bazény, ve kterých líh skladovala. Březina později zakoupil objekt bývalé cihelny ve Stojičíně, kde chtěl vybudovat nelegální likérku. V místě nakonec v podzemních nádržích skladoval nelegální líh. Právě tento sklad s 1,2 milionu litrů lihu policie v prosinci 2012 objevila. Celkově podle soudu skupina skladovala 20,8 milionu litrů lihu.

Kromě bratrů Březinových soud v kauze odsoudil i Lubomíra Kaláče, hlavního spolupracovníka Radka Březiny nebo Radka Menšíka, bílého koně a jednatele společnosti Morávia-Chem. Rozsudek si vyslechli i další tři odsouzení – Václav David, Ivan Kovářík a Tomáš Pantlík.