Posuzování lihové kauzy vrcholí. Majiteli Likérky Drak hrozí 12,5 roku

Za krácení daně ve prospěch organizované zločinecké skupiny navrhl státní zástupce pro někdejšího majitele Likérky Drak Pavla Čanigu 12,5 roku za mřížemi. Jeho obhájce označil za odpovídající trest maximálně deset let. Žalobce navrhl tresty také dalším obžalovaným – bývalý jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík by mohl ve vězení strávit 12 až 12,5 roku, čtyřem obchodním zástupcům pak hrozí tresty od pěti do sedmi let. Podle státního zástupce se podíleli na obchodu s nelegálním lihem.

Jména všech obžalovaných jsou spojená se zmíněnou Likérkou Drak. Podle státního zástupce Roberta Henzela skupina mužů, která čeká na rozhodnutí zlínského soudu, obchodovala s nelegálním lihem od Radka Březiny a kromě něj ji řídil i jeho bratr Tomáš.

Bývalý jednatel a majitel likérky Pavel Čaniga stál v čele skupiny nad Robertem Sedlaříkem, který byl už dříve odsouzen na 5,5 roku za daňový únik a za podíl v metanolové kauze, a Dominikem Nagym – bývalým jednatelem další distribuční firmy Nápoje Cyrano. Právě firma Nápoje Cyrano podle obžaloby fungovala jako výhradní distributor Likérky Drak do dubna 2008, pak ji nahradila Verdana, za niž jednal Sedlařík.

Nagy u soudu již loni uvedl, že Nápoje Cyrano měly 150 až 200 odběratelů. Asi 80 procent z nich podle něj odebíralo nelegální alkohol. Objednávka většinou počítala s odběrem deseti procent legálního a 90 procent nezdaněného alkoholu. Obchodní zástupci podle něj od začátku věděli, že budou prodávat i nelegální alkohol. Vinu přiznal už dříve i Sedlařík.

Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni také bývalí zaměstnanci distribučních firem Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Obchodní zástupci podle Henzela věděli, že obchodovali s nezdaněným lihem, a k jeho prodeji byli motivováni provizemi. Zatímco o jejich vině rozhodne soud možná již v úterý, případ Nagyho vyloučil kvůli omluvě k samostatnému projednání.

Stát připravili o 1,29 miliardy

Z krácení daně policie obvinila Čanigu před třemi lety. Z vazby se dostal následující rok na půlmilionovou kauci. Daňové úniky se policistům podařilo odhalit poté, co Čaniga nařídil svým zaměstnancům, aby do kanalizace vylili 32 tisíc litrů nekolkovaného alkoholu, který obsahoval zhruba 9500 litrů čistého etanolu. Vypuštěný alkohol likérka skladovala bez dokladů.

Podle Henzela se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně přes pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit. Škoda způsobená státu byla podle Henzela vyčíslena na 1,29 miliardy korun

Čaniga přiznal vinu, ne množství

Čaniga vinu doznal, ale množství lihu popírá. Uvedl, že se lihoviny s etiketami Likérky Drak vyráběly i jinde. Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim tak hrozí o třetinu vyšší horní hranice sazby.

Také bývalí obchodní zástupci, kteří jsou v kauze stíháni –Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář – svou účast na obchodech s nelegálním alkoholem přiznali.

Čanigův případ je jednou z kauz souvisejících s rozsáhlými obchody s nezdaněným lihem, které vypluly na povrch na podzim 2012, kdy se v České republice objevila řada případů úmrtí, způsobených nelegálně vyrobenými lihovinami, jež obsahovaly jedovatý metylalkohol.

Hlava takzvané lihové skupiny Radek Březina je za nelegální obchody s lihem nepravomocně odsouzen k 13 rokům vězení. Ostatním šesti obžalovaným olomoucký krajský soud udělil tresty od čtyř do 12 let, jeden vyvázl s podmínkou. Čtyři roky dostal Tomáš Březina. Podle verdiktu obrali stát na daních o 6,39 miliardy korun. Od loňského srpna leží kauza u vrchního soudu. Většina obžalovaných se proti rozsudku odvolala, u některých podal odvolání také žalobce.