Lihová mafie přichází o majetek. Likérka Drak připadne státu

Aktéři lihové kauzy vydělávající na prodeji nezdaněného alkoholu několik let, nyní sami přicházejí o majetek. Stát jim zabavil nejen domy likérky, ale i zásoby lihu. Přesto se jedná o nepatrnou kompenzaci daňového úniku. Ten soudy vyčíslily na 6,7 miliard.

Za devět let přišel stát na daních o jednu a čtvrt miliardy kvůli likérce Drak z Chvalčova. Policii na ni upozornila až nabídka velkorysé odměny k dopadení původců metanolových otrav na podzim roku 2012.

Jednatel likérky Pavel Čaniga tenkrát nabízel milion v hotovosti za informace vedoucí k pachateli. Peníze patřily lihové mafii, policie zasáhla krátce na to. Prakticky všichni aktéři se přiznali, před několika týdny jako poslední i šéf Draku Pavel Čaniga.

Likérka jako symbol metanolové i lihové aféry nyní nejspíše připadne státu. Na začátku listopadu o zajištění majetku požádal Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Informace vyplývá z katastru nemovitostí. „Mohu potvrdit, že naši kriminalisté zajistili likérku Drak, a to v souvislosti se stíháním tří osob,“ potvrdil mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Likérku Drak zajistili kriminalisté (zdroj: ČT24)

O majetek zatím přišel jediný z aktérů

Zatím jediným, kdo o majetek už pravomocně přišel, je Robert Sedlařík, distributor likérky Drak. Pančovaním alkoholu způsobil dvanáctimilionový daňový únik. Rodinný statek už patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Propadnutí majetku hrozí i dalším aktérům lihové kauzy. Rozsudek v hlavní větvi, která připravila stát o téměř sedm miliard, padne do konce roku a žalobce kromě vězení požaduje i majetkové tresty. U korunního svědka Tomáše Březiny už stát zablokoval polovinu jeho vily.

Nejrychlejší byl ale prodej lihu z tajných skladů. Ve třech aukcích celníci prodali skoro dva miliony litrů a získali tak přes 17 milionů korun. Vzhledem k miliardovým škodám to je ale jen zlomek způsobené škody.

Lihová mafie fungovala patnáct let

V kauze takzvané lihové mafie je obžalováno celkem osm lidí. Podle obžaloby se v letech 1998 až 2013 podíleli na mimořádně rozsáhlém a organizačně propracovaném nelegálním byznysu. Spočíval v tom, že čistili technický líh a vyráběli z něho alkoholické nápoje, ze kterých neplatili daně. Čistý líh, který je osvobozený od spotřební daně, fiktivně denaturovali.

Podle obžaloby obchodovali minimálně s jednadvaceti miliony litrů nezdaněného lihu, jehož část ukrývali v tajných skladech na několika místech. Státní zástupce vyčíslil únik na spotřební dani na 6,7 miliardy korun. Kromě obžalovaného Tomáše Pantlíka jsou všichni souzeni jako členové zločinecké organizace.